Erik Valenčič

 |  Mladina 51  |  Svet

Breivikov trend

Evropo je začel pretresati terorizem skrajnih desničarjev in neonacistov

Rože na gladini jezera v spomin žrtvam pokola. Zadaj otok Utoya, kjer se je zgodil nepojmljiv zločin.

Rože na gladini jezera v spomin žrtvam pokola. Zadaj otok Utoya, kjer se je zgodil nepojmljiv zločin.
© Profimedia

Ko sta 22. julija v središču Osla v neposredni bližini vladnih poslopij odjeknili dve siloviti eksploziji, so svet obkrožile špekulacije, da so za napad odgovorni islamski teroristi. Ko so te špekulacije krožile po svetu, se je svetlolasi Anders Behring Breivik že izkrcal na otoku Utoya, kjer je potekalo letno srečanje podmladka vladajoče laburistične stranke. Oblečen v policista je k sebi priklical mladostnike in začel streljati. Tisti dan je Breivik vzel 77 življenj, 151 ljudi pa je ranil.

Anders Breivik, nekoč privrženec norveške skrajno desničarske Stranke napredka, je bombni napad in pokol priznal, kot tudi to, da je šlo za gnusno dejanje, a vendarle dejanje, ki »sem ga moral storiti«. Kot je zapisal v svojem več kot 1000 strani obsegajočem manifestu, je z napadoma želel kaznovati »multikulturne marksiste«, sovražnike Evrope, ker naj bi dovolili in spodbujali prihod priseljencev. Njegovo sovraštvo do tujcev, predvsem pa muslimanov, je nedoumljivo: na Utoyi je ubijal norveško mladino zato, da bi Evropo obvaroval pred muslimani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.