Erik Valenčič

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Svet

Breivikov trend

Evropo je začel pretresati terorizem skrajnih desničarjev in neonacistov

Rože na gladini jezera v spomin žrtvam pokola. Zadaj otok Utoya, kjer se je zgodil nepojmljiv zločin.

Rože na gladini jezera v spomin žrtvam pokola. Zadaj otok Utoya, kjer se je zgodil nepojmljiv zločin.
© Profimedia

Ko sta 22. julija v središču Osla v neposredni bližini vladnih poslopij odjeknili dve siloviti eksploziji, so svet obkrožile špekulacije, da so za napad odgovorni islamski teroristi. Ko so te špekulacije krožile po svetu, se je svetlolasi Anders Behring Breivik že izkrcal na otoku Utoya, kjer je potekalo letno srečanje podmladka vladajoče laburistične stranke. Oblečen v policista je k sebi priklical mladostnike in začel streljati. Tisti dan je Breivik vzel 77 življenj, 151 ljudi pa je ranil.

Anders Breivik, nekoč privrženec norveške skrajno desničarske Stranke napredka, je bombni napad in pokol priznal, kot tudi to, da je šlo za gnusno dejanje, a vendarle dejanje, ki »sem ga moral storiti«. Kot je zapisal v svojem več kot 1000 strani obsegajočem manifestu, je z napadoma želel kaznovati »multikulturne marksiste«, sovražnike Evrope, ker naj bi dovolili in spodbujali prihod priseljencev. Njegovo sovraštvo do tujcev, predvsem pa muslimanov, je nedoumljivo: na Utoyi je ubijal norveško mladino zato, da bi Evropo obvaroval pred muslimani.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.