Erik Valenčič

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika

8 dni na teden

V novo leto s protesti

Madžari na ulicah

Madžari na ulicah
© Profimedia

Madžarsko prestolnico Budimpešto je 2. januarja preplavilo na deset tisoče demonstrantov proti ustavi, ki je začela veljati z novim letom, po mnenju kritikov pa spada tja v pozni srednji vek. Z njo vladajoča desničarska vlada pod vodstvom stranke Fidesz premiera Viktorja Orbana prevzema nadzor nad mediji, sodstvom, tožilstvom, centralno banko in ukinja državljanske svoboščine pri vprašanju splava, istospolnih porok itd. Ustava se začenja z besedami: „Bog blagoslovi Madžarsko.“ Mogoče Orban, ki je prišel na oblast z obljubo o milijonu novih delovnih mest, upa, da jih bo tako namesto njega ustvaril bog ali vsaj preprečil, da bi država padla v bankrot, kakor ji za zdaj kaže.

Samo bedaki in konji

Vodilni Romney

Vodilni Romney
© Profimedia

Nominacija za republikanskega kandidata, ki se bo jeseni pomeril z Barackom Obamo za Belo hišo, je pokazala, kako zelo malo intelektualnega kapitala lahko naberejo v tej stranki. Republikanski kandidati, med katerimi prevladujejo sama (pra)stara imena, med seboj tekmujejo le v tem, kdo bolj sovraži splav, evolucijo, homoseksualce, socialne pravice in Iran. V tej bitki se je na prvem zborovanju republikancev v Iowi najbolje odrezal Mitt Romney, vendar ne dovolj prepričljivo, saj je drugo uvrščenega Ricka Santoruma premagal za le 8 glasov (od 122.000 oddanih).

Ubili dedka Mraza?

Skupina muslimanskih fanatikov je v tadžikistanski prestolnici Dušanbe napadla dedka Mraza in ga zabodla do smrti, pri čemer so napadalci nanj kričali: „Nevernik!“ Tadžikistan je sicer sekularna država, ki ji vlada diktator Imomali Rahmon. Ta je v preteklosti zaprl številne verske skrajneže, toda kritiki mu očitajo, da prav zaradi endemične revščine - Tadžikistan je namreč najbolj revna nekdanja sovjetska republika - številni mladi zaidejo v islamski ekstremizem. Imajo pa najrevnejši starši zdaj vsaj izgovor za svoje otroke, zakaj so ostali brez daril za novo leto.

„Kje si, naci?“

Anonymousi šeškajo

Anonymousi šeškajo
© nazi-leaks.net

Hekersko gibanje Anonymous je z novim letom začelo operacijo „Blitzkrieg“, s katero je že v prvi potezi razkrinkalo na tisoče pripadnikov neonacističnih grupacij. Na spletni strani nazi-leaks.net so objavljena njihova imena, elektronski in v nekaterih primerih celo domači naslovi. Med njimi najdemo tudi slovenske pripadnike Blood&Honour. Poleg tega je skupina Anonymous sprožila tudi napad na neonacistične portale in strežnike ter jih več kot ducat blokirala. Hvala, dedek Mraz!

„Adijo, TV3“

Švedska medijska družba Modern Times Group (MTG), lastnica televizije TV3, je odločila, da se po petih letih umika s slovenskega medijskega trga. Kot je povedal predsednik MTG Hans Albrecht, bo TV3 oddajala le še nekaj mesecev, potem pa ugasnila svoj program. Za to so se pri MTG odločili, ker naj bi jim razmere na slovenskem nekonkurenčnem trgu ne dopuščale, da bi si TV3 odrezala delež oglaševalskega kolača, ki ji pripada glede na gledanost. Številni ljudje so zgroženi: „A TV3 še vedno oddaja?!“

Sodišče zavrnilo Kresalovo

Katarina Kresal

Katarina Kresal
© Borut Krajnc

Upravno sodišče je zavrglo tožbo predsednice LDS Katarine Kresal, ki jo je slednja vložila zaradi načelnega mnenja Komisije za preprečevanje korupcije o korupciji glede najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. Po navajanju medijev je bila tožba zavrnjena že pred božičnimi prazniki, in sicer zato, ker je sodišče ocenilo, da zanjo ni stvarno pristojno. Upravno sodišče bo primer sicer odstopilo v reševanje ljubljanskemu okrajnemu sodišču, toda Kresalova je že napovedala pritožbo na vrhovno sodišče. Res se ne zgodi velikokrat, da si kdo želi, da se z njim ukvarjajo prav vsa sodišča.

V imenu goveda

Južni Sudan pretresa najhujše nasilje v enoletnem obdobju neodvisnosti. Zaradi kraje živine se je vnela vojna med plemenoma Lou Nuer in Murle. Zaradi maščevalnih napadov je bilo v zadnjih mesecih ubitih že 1000 ljudi. Potem ko so pripadniki plemena Lou Nuer, ki še vedno iščejo svoje govedo, oblegali večje mesto Pibor, je svoje domove zapustilo na tisoče ljudi, v kaosu pa je neznano kam izginilo tudi 130 članov osebja človekoljubne organizacije Zdravniki brez meja. Vlada je na krizno območje (nekoliko pozno) napotila svoje sile, da bi končno ustavila nasilje.

Med dvema ognjema

Po prejšnjih volitvah Janša je skušal preprečiti zmagovalcu Pahorju, da sestavi vlado s snubljenjem Erjavčeve Desus, neuspešno. Zdaj pa je v Gregorju Virantu očitno dobil voljnejšega sogovornika. Po tem, ko je mu je Virant kar sam stopil naproti in napovedal pogajanja o koaliciji z zmagovalcem in poražencem, se je v sredo dejansko dobil z obema. Sestavljal je koalicijsko pogodbo z Zoranom Jankovićem, hkrati pa tisto z Janezom Janšo. Od volitev je poleg tega predlagal še dve nasprotujoči si različici izrednih vlad. Da, Virant je tisti politik, ki je hkrati glavni zagovornik konstruktivne drže in hitrega sestavljanja vlade.

„Prava pot je socialni dialog“

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Dušan Semolič je opozoril, da ni nobenega utemeljenega razloga, da bi verjeli, da se bodo gospodarske in življenjske razmere v novem letu izboljšale. Čeprav sam verjame, da bodo politične institucije še naprej vztrajale pri vrednotah, ki so pripeljale do krize in njeno breme prelagajo na hrbte delavcev in upokojencev, se je zavzel za nov socialni dialog, v sklopu katerega bi se bili sindikati pripravljeni pogovarjati tudi o pokojninski reformi. A le po načelu pravičnosti, opozarja. A že trenutno sebično igračkanje političnih elit kaže na to, da bodo delavci svoje pravice morali iskati na ulicah - tudi letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.