Legalizirani linč

V Raziskovalnem oddelku Državnega zbora pripravljamo pisne informacije v obliki raziskovalnih nalog glede na izkazane potrebe po informacijah v procesu izvajanja temeljnih nalog Državnega zbora.

Navodila za naročanje raziskovalnih nalog in obdelavo naročil določajo, da se na koncu posameznega mandata objavijo vse raziskovalne naloge. V primeru omenjene naloge je 2. decembra 2011 poteklo 6-mesecev od naročila naloge, kar je torej skrajni rok za zaključek, zato objava ni imela nikakršne povezave z aktualnim političnim dogajanjem v Sloveniji. To še posebej poudarjamo zato, ker je eno osnovnih vodil dela Raziskovalnega oddelka zagotavljanje politično nepristranskih informacij in podatkov, same naloge pa ne predstavljajo uradnega mnenja Državnega zbora.

Opozorili bi tudi na uporabljen izsek oz. navedek iz naloge, ki zveni kot neizpodbitna trditev. V uvodu in zaključku naloge, pa tudi večkrat v sami nalogi je opozorjeno, da je veliko podatkov iz raziskav o položaju otrok v istospolnih skupnostih podvrženo z metodološkega vidika spornim vzorcem, saj je glede na splošno pomanjkanje normativne ureditve tega področja in iz tega izhajajoče pogoste nezmožnosti zajetja naključnih vzorcev, težko podati trdne zaključke. Res pa je, da rezultati večine raziskav, objavljenih v strokovnih publikacijah, zaključujejo s to ugotovitvijo.

Lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.