Ukinitev štipendij za tuje študente

Pozdravljeni,

članek Tjaše Zajc z naslovom „Ukinitev štipendij za tuje študente“ iz 3. številke Mladine zahteva nekaj pojasnil.

1. Protest se ni začel pred ljubljansko univerzo, temveč pred Filozofsko fakulteto na Aškerčevi 2.

2. Protestirali niso samo „tuji“ študentje, ampak tudi kleni slovenski študentje. Poleg tega je bistven podatek (ki ga žal niste zapisali), da je protest organiziral Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo s Filozofske fakultete.

3. Žalostno je, da nekateri že dalj časa aktivno opozarjamo na hude probleme v visokem šolstvu in širši družbi, a v članku nismo omenjeni niti z besedo, kljub temu da se lahko ugledamo na fotografiji v članku. Gre seveda za gibanji Mi smo univerza in gibanje 15o ter priznane profesorje različnih fakultet in univerz.

4. V blagajni javnega sklada za štipendije je ostalo slabih 5.000.000 €, kar bi bilo dovolj za ~ 2200 štipendij v višini 180 € mesečno.

5. Sklad, ki ga namerava odpreti rektor ljubljanske univerze dr. Stanislav Pejovnik, je sicer res dobronamerna poteza, a vendar jasno kaže na to, kako se država postopoma umika iz financiranja ljudi v stiski. Potrebno je opozoriti tudi na to, da bo omenjeni sklad odvisen od donacij zasebnih podjetij, kar pomeni še eno pogajalsko sredstvo več za bolj tržno usmerjene študijske programe in vsebine oz. še eno sredstvo več za komercializacijo in banalizacijo univerze.

6. Potrebno je razmisliti o poimenovanju „tuji študentje“, saj se z njim ustvarja videz, kot da so nam ti študentje tuji. Niti malo nam niso tuji, saj gre za naše študijske kolege in prijatelje, ki študirajo na istih univerzah, istih fakultetah in istih študijskih programih ter ob popolnoma enakih študijskih pogojih kot mi. S to razliko, da nimajo slovenskega državljanstva.

S klenimi slovenskimi pozdravi,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.