Igor Mekina

 |  Svet

Srbija, kandidatka za članstvo v EU

Srbija bo skoraj zagotovo dobila status kandidata za članstvo v EU. Kakšna bo cena za to in kdaj se bodo pogajanja sploh začela pa je še zmeraj nejasno

Švedski zunanji minister Carl Bildt je bil prvi, ki je v svet sporočil pričakovano novico o doseženem konsenzu zunanjih ministrov o statusu kandidata za članstvo v EU za Srbijo in ji čestital. Že pred tem je kandidaturo napovedal vodja francoske diplomacije Alain Juppe. Pogajanja niso bila lahka, saj so v zadnjem trenutku tudi Poljska, Litva in Romunija postavile svoje pogoje. Romunija je želela boljšo zaščito svoje manjšine, Litva si je želela boljše sodelovanje Srbije in Eulexa, Poljska pa zvestobo Srbije EU in manj soglasja z Rusijo. Odločitev o statusu kandidatke bodo voditelji EU sicer dokončno potrdili na zasedanju 1. in 2. marca.

Kosovo* z zvezdico

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor. Srbiji je dodatne pogoje postavila še Nemčija. Želela je predvsem preboj pri dogovoru o predstavljanju Kosova ter ukinitev srbskih institucij na severu Kosova. Prvi pogoj je bil izpolnjen z dogovorom o skupnem upravljanju meje, drugi pa je bil dosežen ob hudem pritisku ZDA in Nemčije na Prištino, ki se je morala odreči omenjanju deklaracije o neodvisnosti v opombi, s katero bo Kosovo predstavljeno kot Kosovo*.

V opombi je zapisano, da je naziv Kosovo* v skladu z resolucijo VS OZN 1244 in mnenjem Meddržavnega sodišča o kosovski neodvisnosti. Resolucija VS OZN 1244 namreč varuje ozemeljsko integriteto Srbije, po drugi strani pa je Meddržavno sodišče v Haagu odločilo, da samo dejanje razglasitve neodvisnosti s strani skupine oseb, ki v trenutku razglasitve niso predstavljale organa začasne samouprave ni kršila mednarodnega prava. Edita Tahiri, pogajalka Prištine je po tem dogovoru zatrdila, da je “zvezdica kakor snežinka” ter da se bo kmalu stopila, pogajalec iz Beograda Boško Stefanović pa je dejal, da če v Prištini uporabljajo že zimske prispodobe ne more mimo opozorila da “zima njihovega nezadovoljstva ne bo minila”, ker se “zvezdica” nad nazivom Kosovo ne bo “stopila”.

Sporazum vsaki od strani nekaj prinaša in nekaj odnaša – Kosovu omogoča, da samostojno nastopa na regionalnih srečanjih in samostojno podpisuje mednarodne sporazume, po drugi strani pa se z omenjanjem resolucije VS OZN 1244 v pravnem smislu postavlja pod vprašaj državnost Kosova oziroma obstoj Kosova kot samostojne in neodvisne države. Srbiji sporazum prinaša možnost pospeševanja evropskih integracij, toda po drugi strani lahko pomeni še en korak v nizu de facto oziroma “molčečega” in postopnega priznanja Kosova kot samostojnega subjekta mednarodnih odnosov. Status kandidata veliko pomeni predvsem vladajoči politiki v Srbiji in Borisu Tadiću, saj srbska vlada beleži vrsto ekonomskih neuspehov, Boris Tadić pa je v preteklosti obljubljal ne samo sto tisoče novih delovnih mest (ki jih ni nikjer), pač pa tudi status kandidata za članstvo v EU že v letu 2009.

Ob tem pa je potrebno vedeti, da sam status v resnici ne pomeni čisto nič in da gre za čisto simbolično dejanje. Pomembnejši je začetek in nato konec pogajanj z EU, od tega pa je Srbija še zmeraj zelo daleč. Turčija je na primer pridružena članica EU od leta 1963, prošnjo za članstvo v EU pa je oddala že leta 1987. Makedonija je postala kandidatka za članstvo v EU že leta 2005. Na Balkanu zgolj Kosovo, Albanija in BiH še nimajo statusa kandidata za članstvo v EU.

Pojoči Dačić

Srbski politiki so kandidaturo dočakali različno. Predsednik Srbije Boris Tadić se vesel in nastopa na vseh mogočih televizijah, notranji minister Ivica Dačić pa je v Bruslju na sedežu organizacije “prijatelji Evrope” celo prepeval pesem “Miljacka” Halida Bešlića. Njegov nastop so ob tem spremljali predsednik države Boris Tadić in ministra ministra Vuk Jeremić in Dušan Petrović.

daFWct8GGZI

V opoziciji so drugačnega mnenja. Vodja Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić se “veseli” kandidature vendar meni, da je do nje prišlo prepozno. Podpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić pa je izjavil, da je dogovor Beograda in Prištine o predstavljanju Kosova na regionalnih srečanjih “posledica kapitulantske politike srbske vlade”, katere zadnje dejanje bo “nerazpis volitev na Kosovu”. Po njegovi oceni so najpomembnejše točke sporazuma pet in šest, kjer piše, da bodo vse prihodnje sporazume podpisovali predstavniki Kosova, čeprav so jih doslej predstavniki Unmika.

Še ostrejši je bil predsednik DSS Vojislav Koštunica. “Videli smo, kako je sedanja oblast albanskim separatistom priznala, da na našem ozemlju obstaja država Kosovo z zvezdico. Danes pa vidimo, kako se je zaradi tega priznanja Kosova z zvezdico EU oddolžila in nagradila oblast v Srbiji, da bi na volitvah lahko mahala s kandidaturo.” Profesor Milan Brdar je bil podobnega mnenja:”Opraviti imamo z gnusno politiko prevare lastnega naroda, da bi se s prodajo ozemlja oziroma kosa ozemlja dobila kandidatura, ki je vladajoči stranki nujno potrebna na naslednjih volitvah ... To je kot v tistem Sheakespearovem delu, ko Antonio (iz Beneškega trgovca) reče, da bo odsekal kilogram lastnega mesa. Včerajšnja poročila spominjajo na scenoe iz Zelenega venca, ko je Rom "“šibicar" s tremi vžigalicami pretental resno žensko. Ta se je pustila ujeti na prevaro in izgubila ves denar. Na koncu je uboga ženska snela še ogrlico in poročni prstan, tako da so zbrani začeli klicati: “Ne, ne igraj več!”, ona pa je v mrzlici igrala še naprej in še naprej izgubljala. To je položaj srbskih oblasti v igri z Evropo in ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.