|  Mladina 12  |  Družba

Gensko spremenjena smrt

Obetavni način za zatiranje komarjev

Ličinke Oxitecovih gensko spremenjenih komarjev

Ličinke Oxitecovih gensko spremenjenih komarjev

Če razmišljamo o možnostih izbrisa določene vrste s planeta, sploh če gre za izjemno razširjene žuželke, ne moremo mimo vprašanja, kako tak projekt sploh izvesti. Ko gre za komarje, je namreč zgodovina pravzaprav polna neuspešnih (nekaj pa tudi uspešnih) poskusov lokalnega iztrebljanja komarjev, predvsem komarjev mrzličarjev, ki prenašajo malarijo. Lotevali so se jih in se jih ponekod še vedno s pesticidom DDT, ki pa velja za izjemno obstojno onesnaževalo in spada med hormonske motilce. Stoječe vode, osrednje okolje za razmnoževanje komarjev, je mogoče izsušiti, zasuti ali vanje naseliti vrste, katerih glavna hrana so prav komarjeve ličinke. V nekih drugih časih so stoječe vode prekrili s tanko plastjo nafte, ki je zadušila ličinke, hkrati pa komarjem preprečevala odlaganje novih jajčec. Za potencialno zelo učinkovito velja tako imenovana »tehnika sterilnih samcev«, ko veliko število moških komarjev z obsevanjem sterilizirajo in jih spustijo na prostost, kjer se parijo s samicami; iz jajčec se ne razvije nič. Število komarjev začne upadati. Če sterilizirate dovolj veliko število samcev, ki poleg tega uspešno tekmujejo za samice s plodno populacijo, lahko pride tudi do njenega sesutja. Ker je zelo težko ujeti ravnotežje pri odmerkih sevanja, ki komarja sterilizira, a ga hkrati ne prikrajša za kakšno drugo pomembno lastnost, je ta pristop zelo težaven. A tu se pojavijo gensko spremenjeni komarji. Britanska družba Oxitec že nekaj let razvija gensko spremenjene samce vrste Aedes aegypti, ki prenaša tropsko mrzlico dengi in rumeno mrzlico. Oxitecovi komarji imajo vgrajen gen, ki povzroči smrt njihovih potomcev, preden se ti razvijejo v odrasle žuželke. Ker njihovi potomci odmrejo šele na določeni stopnji razvoja, ličinke pred smrtjo tekmujejo za hrano z drugimi in tako dodatno zmanjšujejo populacijo. Že leta 2009 so jih na Kajmanskih otokih nekaj poskusno spustili v divjino. In rezultati naj bi bili izjemno spodbudni. Zdaj se pripravljajo na večji poskus v Braziliji. Enako tehniko bi lahko načeloma uporabili tudi za druge nadležneže, vključno s klopi. A pot do tja je še dolga in polna če-jev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.