Klemen Košak

 |  Mladina 13  |  Politika

ŠOS (za zdaj) zadržan

Bodo študenti tudi letos protestirali pred parlamentom?

Katja Šoba v časih, ko se je upirala Pahorju, danes jo ukrepi SDS ne motijo

Katja Šoba v časih, ko se je upirala Pahorju, danes jo ukrepi SDS ne motijo
© Borut Krajnc

Več napovedanih vladnih varčevalnih ukrepov se dotika študentske populacije, ki se je skupaj z dijaki v prejšnjem mandatu najglasneje uprla poskusom reform. Vlada bi dala manj denarja za subvencioniranje študentske prehrane, mesečnih vozovnic in študentskih domov, povečala bi koncesijske dajatve za študentsko delo in zmanjšala dajatve, ki jih iz tega naslova dobijo Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in študentski servisi, omejila študentsko delo v javnem sektorju ter ukinila študentsko prehrano med počitnicami.

Študentsko prehrano med poletnimi počitnicami je poskušal ukiniti že minister Janez Drobnič leta 2006, a je temu ŠOS ostro nasprotoval in vlada je predlog umaknila. Tokrat v ŠOS-u pravijo, da imajo pripravljene alternativne predloge, s katerimi bi lahko bili prihranki celo večji, in dodajajo, da bo javnost „več izvedela po pogovoru z vlado“. Pojasnjujejo le, da na vladne predloge gledajo kot na izhodiščno točko, in da upajo, da bo vlada spremembe vpeljala v soglasju s socialnimi partnerji. Popuščanja, ki bi pomenilo poslabšanje položaja študentov, naj ne bi bilo.

Vlada namerava zmanjšati tudi subvencioniranje študentskih domov, pri čemer bi rada aktivirala dobiček, ki ga po njenem ustvarjajo študentski domovi. V Študentskem domu Ljubljana v tem vidijo nadaljevanje destabilizacije svojega zavoda in opozarjajo na izselitev bolonjskih absolventov. Vladno navedbo, da je imel ta zavod predlani 100 tisoč evrov presežka, pa označujejo za brezpredmetno, saj so rezultati za lani slabši in zavod že ogrožajo.

„Dobro se je pogovarjati s ciljnimi skupinami. Če je modrost na eni in na drugi strani, se je mogoče dogovoriti,“ pravi nekdanja predsednica ŠOS-a Katja Šoba, ki je leta 2010 organizirala proteste zoper zakon o malem delu. Takrat je bila jasna, da ne bo privolila v nobeno omejevanje študentskega dela in pravic študentov. Dve leti kasneje je drugače. Katja Šoba trdi, da „verjame, da tudi na ŠOS-u vedo, da je kriza in da situacija ni rožnata“.

Res pa je, da se je medtem Šoba pridružila „najboljši stranki“ SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.