Klemen Košak

 |  Mladina 14  |  Politika

Bo država vzela tudi cerkvenim šolam?

Za šole in vrtce v lasti RKC gredo milijoni

Odprtje katoliške gimnazije v Mariboru

Odprtje katoliške gimnazije v Mariboru
© Marko Pigac

Zaradi varčevanja bo v javnih šolah v razredih po več otrok in učitelji, ki ne bodo izgubili služb, bodo zaradi znižanja plač v javnem sektorju plačani slabše. Minister Žiga Turk je sprva napovedal, da bo število odpuščenih učiteljev štirimestno, zdaj pravi, da jih ne bo več kot 250.

Sindikalist Branimir Štrukelj predvideva, da država ne jemlje samo javnim šolam, ampak tudi zasebnim. Ker kolektivna pogodba velja za vse zaposlene v šolstvu, naj bi imeli učitelji povsod enake plače, in če se bodo znižale plače učiteljem v javnih šolah, se morajo zmanjšati plače tudi v zasebnih in s tem državno financiranje zasebnih šol. „Verjetno v zasebnih šolah standardi ne bi smeli biti višji,“ zgolj predvideva Štrukelj, saj vlada še ni predstavila podrobnih namer.

V izhodiščih za rebalans proračuna vlada sicer predlaga 20-odstotno financiranje verskih skupnosti, o zmanjšanju financiranja zasebnih šol, ki so jih ustanovile verske skupnosti, pa ni zapisano nič oprijemljivega. Država verske skupnosti in zavode, ki jih te ustanavljajo, financira prek več kanalov. Ministrstvo za šolstvo je tako lani osmim vzgojno-izobraževalnim ustanovam v lasti katoliške cerkve namenilo 8,5 milijona evrov. Skupaj so te zasebne šole od leta 2003 od države dobile okoli 66 milijonov evrov. Če bo koalicija spoštovala svojo koalicijsko pogodbo, bo v tem mandatu vzpostavila „pogoje za lažje in hitrejše ustanavljanje zasebnih šol in vrtcev“. Pri tem naj bi ob upoštevanju veljavnega sistema financiranja vsem, ne glede na finančni položaj, omogočila enake možnosti vpisa. Prejšnja Janševa vlada je poskusila uvesti stoodstotno financiranje zasebnih šol, a je predlog pod pritiski strokovne javnosti umaknila.

Se bo varčevanje torej dotaknilo tudi cerkvenih vzgojno-izobraževalnih ustanov, ki od države dobivajo milijone? O tem je še prezgodaj govoriti, sporočajo iz vlade. Več naj bi izvedeli, ko bo državni zbor potrdil rebalans proračuna.

Štrukelj pa je oster. „Če je v državi tako hudo, da mora država z zniževanjem standardov poseči v javne šole, da mora v razred dajati več otrok, dodatno obremenjevati učitelje, odpuščati, potem bi bilo pričakovati, da bo najprej posegla v stroške, ki nastajajo na zasebnih šolah. Šele potem bi verjetno bilo smiselno poseči v javno šolstvo. Videti je, da je ravno nasprotno.“

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.