Bodo kar vsi izjeme?

Šolala sem se 18 let, po poklicu sem oblikovalka. Študirala sem na oddelku akademije, kjer postaneš izšolan inovator (itak); vse, kar narediš, je novo. Veš, zakaj, in iztuhtaš, kako narediti boljše, uporabnejše, prijaznejše, vidnejše …, karkoli je pač treba, da naročniku pomagaš njegov produkt čim kakovostneje umestiti na trg. Vse, kar naredim, je avtorsko in moje delo spada v tako imenovano kategorijo kreativne industrije.

Nisem ne podjetnica ne obrtnica ali rokodelka, sem samozaposlena v kulturi. Ta status mi omogoča enostavnejše poslovanje; Ministrstvo za kulturo RS mi je priznavalo normirane stroške; pravna država skrbi za varovanje mojih avtorskih pravic; redno plačujem prispevke; vseh 20 let nisem imela “plačanega” dopusta, ne vem, kaj je regres, dejanskih potnih stroškov si ne morem obračunavati; do 30 delovnih dni mi “nihče” ne plača bolniške, za ta čas pa moram plačati prispevke. Tak status ne jamči finančne varnosti, zato samozaposlenim v kulturi nihče ne da kredita in naš materialni status je praviloma veliko nižji od enako izobraženih drugače zaposlenih vrstnikov.

Pa vlada 8. marca 2012 z dekretom vsem proračunskim porabnikom počez ukine sklepanje avtorskih pogodb. Jaz nisem neposredna proračunska porabnica, so pa to domala vsi moji naročniki. To so najboljši naročniki, kajti strokovnjaki v kulturnih in drugih zavodih najbolje vedo, da igralci igrajo, plesalci plešejo, režiserji režirajo, animatorji animirajo, pisci pišejo, lektorji lektorirajo, prevajalci prevajajo, fotografi fotografirajo, slikarji slikajo, ilustratorji ilustrirajo, oblikovalci pa oblikujemo …

Slovenske industrijske ali storitvene dejavnosti in obrtništvo našega znanja v glavnem ne uporabljajo. Celo 23 generacij doma izšolanih diplomiranih industrijskih oblikovalcev, ki so po stroki eni redkih, ki jim je proizvodna dejavnost pogonsko gorivo, je v veliki večini ostalo neizkoriščenih! (Toliko o dodanih vrednostih.)

16. aprila moram spet plačati 353 evrov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter 185 evrov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Za marec, ko od osmega dalje že nisem več vedela, ali mi bodo naročniki, javni zavodi, sploh smeli plačati za opravljeno delo, saj ne smejo sklepati avtorskih pogodb??! Naj izstavim račun kar Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport??

Čez noč so ukinili registrirano, koristno in edino-preživetveno delo ljudem! Kot kaže nihče (od vladnih do opozicijskih strank, poslank in poslancev) nima toliko stika z realnim življenjem, da bi opozoril na eksistenčno ogroženost družbenega sloga, ki se je vajen preživljati sam. Samozaposlenih v kulturi nas je bojda 2.500, od tega smo mnogi soodvisni prav z javnimi zavodi …

Vlada naj zato svoj sklep/dekret nemudoma predrugači – za začetek tako, da omogoči javnim zavodom sklepanje avtorskih pogodb s samozaposlenimi na področju kulture in tudi s samozaposlenimi novinarji. Sicer bo statistična brezposelnost le še narasla, tokrat s četo kulturnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.