Jure Aleksič  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 17  |  Družba

»Važno je, da se da preživeti – pa četudi kot zaklozetiran gej ali zaklozetirana lezbijka. Saj se za to na koncu koncev rabiš samo vsak dan znova odpovedati delu sebe. To preživetništvo kot nasprotje polnokrvnega življenja je morda celo najosnovnejša slovenska folklora.«

Mitja Blažič: "Če ti v prvih, formativnih osemnajstih letih življenja vcepijo v glavo, da je to, kar si, bolno in zlo, traja okrevanje celo življenje."

gejevski aktivist in nesojeni duhovnik

»Pišem o ranah, ki so jih naše družine polne. O njih v idealiziranih diskurzih o (eni!) družini kot osnovni celici družbe ne slišim ravno veliko. Ker raje malikujejo neko pozlačeno podobo, od katere že tako nagnusno odpada pozlata, da se nam še komaj uspe prepričati, da je pogled na to klavrno pokveko prijeten.« Tako je zapisal že pred leti – kot bi nekako napovedal nedavni referendum o družinskem zakoniku, ki ga je ondan analiziral s tvitom: »Berem komentarje & se pripravljam na sprejem Zakona o sežigu heretikov na grmadah. Halo, g. želodec, na koledarju je 2012.«

Z Mitjo Blažičem – aktivistom, ki dobro ve, kaj so to buške – sem se hotel na to temo pogovoriti že pred referendumom. A me je lepo prosil, če bi to lahko storila po njem. V strateškem jedru so se namreč dogovorili, da ga bodo zaradi njegovega militantnega imidža in ne največjega prijateljstva z diplomatskimi tričetrt-resnicami tokrat raje malce držali v ozadju. Tako sva se dobila dva dni po referendumu, in po mojem je bilo tako dejansko bolje. Ker se mu ni bilo treba več držati nazaj, mi je dal enega najbolj udarnih, srčnih in iskrenih intervjujev, kar sem jih imel privilegij zapisati v zadnjih desetih letih.

Referendum je mimo, družina je varna. Te je izid presenetil? Ker mene vseeno malo je.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.