Obtožujem!

Oblast obtožujemo, ker večina volivcev ni zadovoljna s politiko, saj lahko damo glas tistim, ki nam jih nastavijo vodstva strank po svoji podobi in po njihovi izbiri. Vendar stranke preslišijo vsak ugovor, ker bi se jim ob spremembah sesul piramidni sistem za vse svoje naklepe, izgubile pa bi tudi nadzor nad svojimi omrežji, ki jih držijo na oblasti. V nasprotju s tem ponujamo novo in povsem izvirno zamisel na podlagi ustavne pravice, da ima ljudstvo oblast. Zato izžrebajmo parlament! Pač podobno, kot je to pri znanih igrah na srečo.

Pri žrebanju bi imeli vsi enake možnosti za izbor, kar so že zdavnaj dokazali učenjaki za matematiko z verjetnostnim računom, kjer je delež izžrebanih odvisen samo od množice enot, v tem primeru od števila volivcev. Tako bi imeli enake možnosti za vpliv na usodne odločitve v državi kralji ulice kot gospodarske elite, ker je obojih približno enako število. Brezposelnih je veliko več, zato bi imeli tudi več besede v parlamentu, kar je tudi prav. Iz množice modrih upokojencev bi po verjetnostnem računu izžrebali več poslancev, kot jih ima sedaj stranka.

Nov parlament in država bi gotovo na hitro pridobila velik ugled doma in pri tujih bonitetnih hišah, ker je večina ljudi še vedno poštenih in delavnih ter kulturnih, zato bi bile prave odločitve hitro sprejete. Verjetnostni račun pokaže, da ne bi bil izžreban noben izjemno visoko zadolžen nastopač, tudi ne kakšen velik kriminalec, niti goljuf s ponarejenim spričevalom ali s kupljenim doktoratom, ker je teh še vedno dokaj majhna množica. Vsem lobistom s korupcijo vred bi se zaradi zamenjanih poslancev pogreznila umazana tla pod nogami. Obsežna in vplivna omrežja, ki so si razdelila državo, bi se v trenutku razsula v posamezne osebke, ki ne bi imeli več nobenih možnosti pri ropanju javnega denarja. Vse stkane mreže bi bile raztrgane, zato bi vse stranke takoj razpadle, njihovi pajki bi pa hirali po zaprašenih kotih.

Z žrebanjem oblasti bi imela država ogromne prihranke. Samo pomislimo, koliko bi prihranili pri javnih naročilih in korupciji, pri stroških za stranke ter pri volitvah, čeprav bi bile tedenske, pač ob žrebanjih iger na srečo, saj bi samo dodatno označili listke. Žrebanje poslancev bi bilo javno in sočasno z žrebanjem denarnih dobitkov. Tako bi se tudi tedensko zamenjalo nekaj poslancev, da o drugih podrobnostih niti ne pleteničimo, saj gre za povsem novo, pravično in uspešno oblast v naši državi. Povečane dohodke od vplačil za srečke, ker bi bila to še edina možnost za bogatenje brez dela, kakor tudi iz vseh drugih prihrankov, bi lahko država namenila za dokapitalizacijo bank in državnih podjetij, za znanost, šolstvo in šport, za zdravstvo in kulturo ter še za vse drugo, za kar nam sedaj manjka denarja. Viške bi lahko posojali pa obubožanim državam v evropski skupnosti in drugod.

Kaj še čakamo? Sedaj je velika priložnost, ko spreminjamo ustavo!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.