|  Družba

Kolesarji so zavzeli New York

Na ulice New Yorka se je v nedeljo podalo okoli 32.000 kolesarjev, ki so med 64 kilometrov dolgo vožnjo obiskali vseh pet mestnih občin. Zdaj že tradicionalno kolesarsko prireditev so prvič pripravili leta 1977. Takrat je sodelovalo 250 kolesarjev. Letos so jih morali zaradi velikega zanimanja izbrati z žrebom.

New York iz leta v leto postaja kolesarjem vse bolj prijazno mesto, ki ima skupno 435 kilometrov kolesarskih stez. Nekdanji mestni komisar za šport in predsednik organizacije "Bike New York" Ken Podziba je dejal, da so vse bolje organizirani s številnimi izobraževalnimi tečaji.

Ti so nujno potrebni, saj je kolesarstvo za stare Newyorčane še vedno bolj ali manj neobičajno. Nekoč so kolesa poganjali le dostavljavci hrane na dom, danes pa je kolo vse bolj zaželeno prevozno sredstvo, čeprav še vedno nevarno tako za kolesarje in pešce, predvsem izven kolesarskih stez.

Ameriški tečaji za vozniške izpite namreč ne obsegajo kolesarske tematike in vozniki avtomobilov tako nanje še vedno niso navajen. Akrobatski padci kolesarjev po srečanju z avtomobili so nekaj vsakdanjega, pešci pa morajo biti še posebej previdni, saj kolesarji prometna pravila upoštevajo še manj od njih. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.