Klemen Košak

 |  Mladina 19  |  Politika

Nepietetno varčevanje

Koalicija je pri varčevanju znova posegla na področje počastitve umrlih

Žalna slovesnost v slovenskem parlamentu ob smrti Jožeta Pučnika

Žalna slovesnost v slovenskem parlamentu ob smrti Jožeta Pučnika
© Denis Sarkić

Tudi državni zbor bo varčeval in tudi pri njegovem varčevanju ne gre brez spornih rezov, ki ne bodo prinesli veliko prihranka. Med drugim bo skromnejši pri izražanju sožalja ob smrti nekdanjega ali sedanjega poslanca ali poslanke. Manj bo zapravil za morebitne osmrtnice, sožalne brzojavke in cvetje ob žalnih sejah.

Velikost osmrtnic, ki jih državni zbor kupi, je odvisna od tega, ali gre za nekdanjega ali sedanjega poslanca ali poslanko, in od njegove funkcije. Ob nesrečnem dogodku smrti predsednika državnega zbora ali katerega od njegovih podpredsednikov bo državni zbor zanj v treh dnevnih časopisih kupil osmrtnico, veliko 26 x 20 cm. Doslej med mandatom ni umrl še noben predsednik ali podpredsednik, a če bi, bi dobil večjo, polstransko osmrtnico. Ta sprememba pomeni varčevanje le pri osmrtnicah v časopisu Delo, kjer bo strošek nižji za nekaj tisoč evrov na osmrtnico, kajti v drugih časopisih je polovica strani le za kak centimeter večja ali je celo manjša od velikosti osmrtnice, ki jo mora po novem naročiti državni zbor.

Nekaj tisoč evrov bo nižji tudi izdatek za osmrtnice sedanjih poslancev in nekdanjih predsednikov. Še pred tednom bi bile velike 26 x 20 cm, zdaj bodo 8 x 9,5 cm. Za osmrtnice nekdanjih poslancev pa državni zbor ne bo več zapravljal denarja. Če bo umrl nekdanji poslanec, bomo prihranili še dodatnih 7,20 evra, saj njegovi družini predsednik državnega zbora ne bo več poslal sožalne brzojavke. To bodo dobile le družine umrlih sedanjih poslancev. Cenejše za državni zbor bodo tudi žalne in slavnostne seje, ker v vaze v preddverju velike dvorane in na stopnišču ne bodo več postavljali šopkov ...

Državni zbor ni razkril, koliko poslancev je doslej umrlo in koliko je do sedaj porabil za sožalja. A verjetno jih ni bilo veliko več kot 13, kolikor smo jih našteli sami. Po varčevanju ob morebitni smrti nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki ne bo deležen državniškega pogreba, je to drug varčevalni ukrep te koalicije pri počastitvi umrlih. Na področju, kjer si, predvidevamo, uresničenja prihrankov pravzaprav ne želijo. Če bo umrl en poslanec na leto, bomo v tem mandatu z varčevanjem pri sožaljih prihranili nekaj več kot deset tisoč evrov.

Da bi bil prihranek občutnejši, bi morala Slovenijo doleteti velika tragedija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.