17. 5. 2012  |  Politika

Miha Brejc izstopil iz SDS

Dolgoletni vidni član SDS Miha Brejc je po poročanju današnjega Večera izstopil iz stranke

Kot je pojasnil Brejc, je bil Janšev odnos do njega od takrat hladen, ni dobival več vabil na izvršilni odbor, prav tako ne za svet stranke, niti drugih internih obvestil, ki so bila sicer poslana članstvu.

Kot je pojasnil Brejc, je bil Janšev odnos do njega od takrat hladen, ni dobival več vabil na izvršilni odbor, prav tako ne za svet stranke, niti drugih internih obvestil, ki so bila sicer poslana članstvu.
© Borut Krajnc

Odnosi med Brejcem in predsednikom SDS Janezom Janšo so se po navedbah Večera nenadoma poslabšali, ko se je svojega strankarskega projekta lotil Gregor Virant, sicer Brejčev zet, kljub temu, da je Brejc zanikal sodelovanje pri nastajanju nove stranke.

Brejc je bil tri mandate podpredsednik stranke, poslanec, tudi v Evropskem parlamentu, minister v Bajukovi vladi, direktor Varnostno-informativne službe. Po navedbah Večera je veljal tudi za enega ključnih ljudi iz kroga predsednika SDS Janeza Janše. Iz politike se je Brejc v zadnjem obdobju opazno umaknil, a je vseeno ostal član izvršilnega odbora SDS in strankin občinski svetnik v Domžalah.

Odstopno izjavo je posredoval centrali v Ljubljani in tudi lokalnemu odboru stranke v Domžalah, odstopil pa je tudi kot domžalski občinski svetnik. "Nobenih konfliktov, napetosti v stranki nisem želel, zato sem to storil v tišini. Saj niti ni pomembno, če sem šel. Stranki, ki sem ji tako dolgo pripadal in zanjo delal, želim še vedno vse najboljše," je za Večer pojasnil Brejc. Nekdanji podpredsednik SDS je javno že jasno povedal, da s projektom ustanavljanja Virantove stranke nima nič, a so mu nekateri v njegovi zdaj že nekdanji stranki očitno pripisali ključno (so)avtorstvo, ugotavlja časnik.

Virant je 10. oktobra lani Brejcu povedal, da razmišljajo s somišljeniki o ustanovitvi stranke. "Vprašal me je za nasvet in dejal sem mu, naj takoj o tem seznani Janšo," je za časnik pojasnil Brejc. Janša je po njegovih besedah mislil, da je odigral pomembno vlogo pri tem in vso komunikacijo z Brejcem prekinil. Kot je pojasnil Brejc, je bil Janšev odnos do njega od takrat hladen, ni dobival več vabil na izvršilni odbor, prav tako ne za svet stranke, niti drugih internih obvestil, ki so bila sicer poslana članstvu. Zadeva je postala za Brejca nevzdržna, zato je Janši in članom izvršilnega odbora poslal izjavo, da zaradi njihovega kršenja pravil SDS izstopa iz izvršilnega odbora. Ker se v nekaj tednih ni nič zgodilo, je izstopil iz SDS. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.