Igor Mekina

 |  Svet

»Da« za neodvisno Škotsko

Na Škotskem se je začelo zbiranje milijona podpisov za referendum, na katerem bodo Škoti leta 2014 odločili o svoji neodvisnosti

Alex Salmond, predsednik škotske vlade in stranke SNP je na začetku kampanje »Da« za Škotsko neodvisnost izrazil prepričanje, da bo Škotska že kmalu, še posebej pa v primeru, če bo zahtevo za referendum o neodvisnosti podprlo milijon Škotov s svojimi podpisi, postala neodvisna država.

»Če zberemo milijon podpisov, potem bomo dosegli tudi neodvisno Škotsko. Želim si, da Škotska postane neodvisna, ne zato, ker bi mislil, da smo mi boljši kot katerakoli druga država, pač pa zato, ker vem, da smo enako dobri kot katerakoli druga država. In tako kot v primeru teh drugih narodov morajo biti naša prihodnost, naši viri in naš uspeh v naših rokah,« je dejal Salmond pred okoli 500 znanimi podporniki neodvisnosti, med katerimi so tudi znane javne osebnosti in igralci, kot na primer nekdanji agent »007« Sean Connery, junak iz filma X-Men Alan Cumming ter hollywoodski igralec Brian Cox.

Alex Salmond se je rodil v Linlithgowu blizu Edinbourgha. S programom, ki se je zavzemal za neodvisnost Škotske je uspel povečati število poslancev svoje stranke v britanskem parlamentu, čeprav je bil njihov vpliv na celotno britansko politiko še vedno majhen, saj Škoti predstavljajo samo okoli osem odstotkov prebivalstva Velike Britanije. Vendar je bila po zmagi laburistov in Tonya Blaira leta 1997 v državi izpeljana reforma, ki je dala več pooblastil lokalnim oblastem. O večji avtonomiji Škotske je bil organiziran tudi referendum, na katerem so Škoti potrdili reformo in dobili lokalni škotski parlament in vlado.

Akcija z naslovom »Da Škotska« ima tudi svojo internetno stran. Referendum o neodvisnosti naj bi bil organiziran leta 2014, Škotska pa bi neodvisna postala leta 2016. Že sama ta časovnica kaže, da si zagovorniki neodvisnosti prizadevajo za počasno in dogovorno pot v neodvisnost ter ne želijo hiteti. V tem trenutku namreč neodvisnost Škotske, ki je v državni zvezi z Anglijo, že več kot 300 let podpira okoli 40 odstotkov volivcev, medtem ko jih razpadu države nasprotuje ali pa je brez dokončnega mnenja okoli 60 odstotkov prebivalstva Škotske. Prav to razmerje želijo s sedanjo kampanjo tudi dokončno spremeniti.

To so si prizadevali tudi govorci ob predstavitvi posebne deklaracije o škotski neodvisnosti. Zvezda skupine Sweet Sixteen Martin Compston je dejal, da je postal »nacionalist« že tedaj, ko je bil star osem let in je poslušal jezo staršev zaradi vlade Margaret Thatcher. »Verjamem, da imamo pravico, da si določimo lastno usodo. Zato sem tukaj, da rečem 'da' in to je razlog, zaradi katerega bom rekel 'da' tudi leta 2013.« Igralec je prebral tudi sporočilo najbolj znanega med škotskimi zagovorniki neodvisnosti, igralca Seana Conneryja. V svojem sporočilu je igralec, znan po vlogi James Bonda in mnogih drugih nepozabnih izvedbah, dejal, da »so ljudje Škotske najboljši varuhi njihove lastne prihodnosti«. Igralka Elaine C. Smith je v video sporočilu dejala, da »neodvisnost ni čarobna tabletka, vendar verjamem, da je resničen začetek za to državo in njene ljudi na čudoviti poti do boljšega naroda.«

V govoru, s katerim si je prislužil stoječe ovacije pa je igralec Brian Cox pojasnil, kako je od zagovornika Blairovih novih laburistov leta 1997 postal zagovornik Škotske neodvisnosti: »Prepričan sem, da si je Škotska priborila pravico, do lastnega statusa naroda. Zaslužila si je pravico, da določa lastno usodo. In vsekakor bo to delala bolje kot Parlament, ki nima niti meglene predstave o škotskih kulturnih, ekonomskih in družbenih potrebah.« Kampanjo so poleg stranke SNP podprli tudi pesnik Edwin Morgan z 900.000 funti, milijon funtov pa sta primaknila tudi loto-milijonarja Colin in Christine Weir ter številni drugi posamezniki.

Neodvisna Škotska, ki je bila desetletja zgolj oddaljen sen nekaterih navdušencev, bi zato lahko že kmalu postala resničnost. Velika Britanija, ki je sicer sama pogosto vzpodbujala številne odcepitve po svetu bi tako lahko tudi sama postala »bivša« država. V Westminstru, sedežu angleške vlade si seveda ne želijo odločanja o tem vprašanju, sedanji premier Cameron pa prav tako ne želi ostati zabeležen kot predsednik vlade, v čigar mandatu je Velika Britanija postala nekdanja država, tako kot nekdanja SFRJ, nekdanja SZ, nekdanja ČSSR in mnoge druge nekdanje države. Škotska ima od zadnje reforme državne ureditve sicer že precej večjo samostojnost, kljub temu pa so pristaši neodvisnosti prepričani, da bi popolnoma neodvisna Škotska v ekonomskem pogledu, tudi zaradi tega, ker bi postala lastnica nahajališč nafte v severnem morju, lahko bila veliko uspešnejša kot v državni zvezi z Anglijo.

Kljub večji samostojnosti Škotske zato Alex Salmond vztraja, da mora Škotska ponovno postati povsem samostojna država. Hkrati pa se zavzema za postopne spremembe. Leta 2007 je njegova stranka na škotskih volitvah dobila največ glasov, leta 2011 pa je ponovno zmagal še z večjo večino. Britanski premier David Cameron je sedaj pod pritiskom SNP v škripcih, zato je tudi moral pristati na razpis referenduma. Iz Londona se v smeri Škotske vse bolj slišijo tudi grožnje in različna opozorila, finančni minister George Osborne pa Škote opozarja, da bi Škotska v primeru izstopa iz unije morala zapustiti tudi območje britanskega funta in da bo kot neodvisna država potem prisiljena prevzeti evro, kar v sedanjem trenutku gospodarske krize ni slišati posebej obetavno. Zagovorniki neodvisnosti opozarjajo, da imajo veliko razlogov za neodvisnost Škotske in da je to močan primer. Bruce Crawford, sekretar kabineta predsednika vlade Škotske Alexa Salmonda je tako na primer dejal, da bi bila neodvisna Škotska “šesta država v svetovnem merilu glede na BDP na glavo prebivalca – deset mest pred Veliko Britanijo”.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.