Osem sekund za Obamo

Spoštovani gospod urednik!

V zadnji številki Mladine je bil objavljen članek novinarja Boruta Mekine z naslovom Osem sekund za Obamo, v katerem je novinar med drugim obtožil ministra za obrambo Aleša Hojsa manipulacije v pogovoru s slovenskimi novinarji, ko se je ob nedavnem obisku v Združenih državah Amerike udeležil sklepne slovesnosti na letalski akademiji v Coloradu Springsu. Minister Hojs se je o obisku v Koloradu dejansko po telefonu pogovarjal samo z dopisnikom STA v Združenih državah Amerike, in sicer med drugim tudi o slovesnosti v Coloradu Springsu. Na slovesnosti, ki jo vsakih nekaj let z govorom počasti predsednik ZDA, je bila tudi slovenska delegacija, kar so med slovesnostjo posebej omenili. Že na začetku, ko so pozdravljali prisotne goste, so med drugimi pozdravili ministra Aleša Hojsa, veleposlanika Romana Kirna in načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Dobrana Božiča.

V telefonski izjavi za STA je minister povedal, „da je bila Slovenija na prireditvi večkrat omenjena ...“ in ne, da je bila Slovenija večkrat omenjena v predsednikovem govoru. To smo preverili tudi pri dopisniku, ki je še enkrat preveril zvočni zapis telefonskega pogovora in se je za napako opravičil. Enako bi lahko pred objavo članka, v katerem je ministra Hojsa grobo in - kot se je izkazalo - neupravičeno diskreditiral, storil tudi novinar Borut Mekina.

Ob tem želimo še poudariti, da je minister Hojs vesel in počaščen, da se je imel na slovesnosti priložnost srečati s predsednikom Obamo ter z njim neformalno izmenjati nekaj stavkov, nobene potrebe pa nima, da bi se s tem pred mediji ali pred komerkoli drugim postavljal. Vsakršna druga interpretacija njegovih izjav v zvezi s tem dogodkom je lahko zgolj manipulacija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.