Tjaša Zajc

 |  Politika

Novinarje na oblast?

V javnosti so si med politiki, sindikalisti in novinarji največ zaupanja prislužili slednji

Novinarji so trenutno v javnosti najbolj zaupanja vredna skupina

Novinarji so trenutno v javnosti najbolj zaupanja vredna skupina
© Tjaša Zajc

Novinarji so trenutno v javnosti najbolj zaupanja vredna skupina, je pokazala raziskava javnega mnenja, ki jo je na pobudo komunikacijskega podjetja Pristop opravila agencija Ninamedia. Na lestvici od ena do 5, so prislužili najvišjo povprečno oceno 3,09. Sidikati so dobili povprečno oceno 2,57, vodstva slovenskih podjetij 2,47 , najnižje pa so politiki z oceno 1,67.

Najvišje ocene so skupine dobile pri ocenjevanju svojega dela: najbolj se cenijo sindikati (3,78), sledijo novinarji (3,56), poslovna javnost je vodstvom slovenskih podjetij dala oceno 2,88. Najbolj kritično so se ocenili politiki (2,47).

Med vsemi ocenjevanimi skupinami politiki in poslovna javnost najmanj zaupajo sindikatom, obratno politikom najmanj zaupajo sindikati in novinarji. Javnost v visokem odstotku ne zaupa niti enim niti drugim, saj je kar 46 odstotkov anketiranih odgovorilo, da ne zaupa vodstvom slovenskih podjetij, sindikatom pa podobno okrog 45 odstotkov anketirancev. K temu je direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič na okrogli mizi ob rezultatih dodal še nezaupanje v pravno državo, ki je po njegovem na najnižji možni stopnji.

© Vir: Ninamedia

Minister za finance Sloveniji je na okrogli mizi ob rezultatih raziskave Sloveniji optimistično napovedal boljši položaj čez dve leti, ob tem pa se z nezaupanjem ne obremenjuje. Kot pravi: »Ne gre le za zaupanje in prepričevanje, pomembno je vedeti tudi, kaj vse je mogoče delati tudi brez zaupanja.« To je sedanja vlada zelo hitro dokazala. Nizka ocena politiki in vodstvom podjetij je razumljiva, saj se prepogosto izkaže, kako močne in usodne so lahko povezave politike in gospodarstva, boj proti korupciji pa je neučinkovit. Ko pa na oblast pride stranka, ki je izgubila volitve, koalicija pa nato državo upravlja s hitrih in nujnimi postopki, značilnimi za čas izrednih razmer, javnost nezadovoljstva ne skriva.

Na okrogli mizi so bile pomenljive tudi besede direktorja Urada vlade za komuniciranje (UKOM) Anžeta Logarja, da je iz trenutne situacije treba najti izhod s skrbno dodelano komunikacijsko strategijo. V zadnji Janševi vladi je bila takšna, da je Slovenija doživela nedopustno politično poseganje v medije, zaradi katerega je nastala peticija proti cenzuri, ki jo je podpisalo 571 slovenskih novinarjev. Po Logarjevem mnenju so novinarji neprimerno bolj profesionalni kot pred desetimi leti. Preobrat glede zaupanja med vsemi je napovedal za takrat, »ko se bo vsa država zavedla, da z nezaupanjem vsi izgubljamo«. Morda bomo sedaj manjkrat deležni odgovorov UKOM-a kot sta »delamo po zakonu« in »zadeve še ne moremo komentirati« … S temi težavami se gotovo ne bo soočala nova televizija TS media, katere nastanek nakazuje na novo poglavje v medijskem »uravnoteževanju«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.