Spretni vatikanski diplomati

Menim, da smo v teh mesecih soočeni z agresivnim uveljavljanjem janšizma.

Predstavljajo ga trije glavni procesi.

Prvič: »sanacija« proračuna kot stroškovno zastraševalni koncept. Tak (zdaj stroškovno zastraševalni, ob drugih zgodovinskih priložnostih je bil primeren pač kakšen drugačen zastraševalni koncept) zastraševalni koncept je vedno ena osnovnih sestavin diktature.

Drugič: priprava sprememb Ustave kot ustavno – pravno pokritje diktature. Zlasti vsebine, v zvezi s katerimi naj referendumi ne bi bili dovoljeni, predstavljajo poskus, da se državljanom onemogoči vsakršen vpliv na urejanje države. To je samo nadaljevanje procesa, v katerem se že zdaj vse ključne odločitve (tudi iz parlamenta) prenašajo na vlado oziroma enega vodjo.

Tretjič: organizacijsko kadrovske spremembe na vseh področjih, na katera uspe (čeprav večkrat neupravičeno in protizakonito ali celo protiustavno) poseči sedanja vlada.

Že dosedanje spremembe bodo povzročile probleme, ki bodo samo v gospodarstvu nekajkrat večji, kot so tisti v zvezi z Istrabenzom, Pivovarno Laško, Luko Koper, Intereuropo itd., ki so posledica nasilnih sprememb v obdobju 2004 – 2008. K temu moramo dodati še negativne posledice napada na vsa področja t. i. javnega sektorja, ki bodo še večje in dolgoročnejše, kot tiste, ki so posledica napadanja subjektov na področju gospodarstva.

Je možna alternativa?

Seveda je!

Slovenci ne zaslužimo tega, da se janšistična ali katerakoli druga elita pase na naših žuljih in organiziramo alternativo, ki bo v korist večine državljanov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.