Kdo se boji rdeče zvezde?

Na dogajanja ob proslavi ob dnevu državnosti se je odzval tudi kardinal dr. Franc Rode in povedal, da je bil boj za Slovenijo boj proti rdeči zvezdi, proti jugoslovanski armadi. Dodal je še, da ne ve, zakaj bi njene simbole gledali na proslavi državnosti in samostojnosti.

S simboli je križ. Pod simboli se dogajajo plemenite in zločinske stvari. Vzemimo kot primer križ. Pod križem so križarji neusmiljeno pobijali »nevernike«. Da ne omenjam pomore heretikov, pa sežiganje »čarovnic« (po nekaterih ocenah so zažgali na grmadah nad milijon žensk). Tudi takrat, ko je v Rimu gorel na grmadi dominikanec Giordano Bruno, pred njim pa duhovnik Gorenc Peter Kupljenik, je bil zraven križ. Naj še omenim desetine milijone ameriških domorodcev, ki so jih pobili krščanski Španci. Pa naj bo dovolj.

In če je bil križ v posameznih obdobjih simbol nasilja, je bil za večino vernikov simbol upanja na večno življenje.

Posledično, ko izobesimo križ, ne mislimo na zločine, ki so se dogajali v njegovi senci, temveč na križ kot simbol vere.

Vrnimo se k rdeči zvezdi. Po Rodetu, mora izginiti, ker je bila na jugoslovanskih tankih in zato, ker je bila vsiljena partizanom. Zgodba o rdeči zvezdi je stara nekaj tisoč let. Rdeča zvezda je v Sloveniji med drugo svetovno vojno simbolizirala upor proti okupatorju in njegovi nakani, da izbriše slovenski narod.

Pa primerjajmo rdečo zvezdo in nacistično svastiko. Tudi ta simbol ima na daljnem vzhodu tisočletno zgodovino. A ko danes mislimo na nacistični simbol, vemo, kaj je predstavljal. V Mein Kampfu je Hitler že 1926. leta brez ovinkov povedal, kaj mu ta znak pomeni: simbol večvredne arijske rase, ki bo zavladala nižjim po vsem svetu. Med te sodijo najprej Judje, ki jih je treba iztrebiti (napoved holokavsta), potem pa Slovani. Ti imajo na vzhodu preveč zemlje, zato bo morala več vredna nemška rasa to zemljo zasesti in si s silo podrediti nižjo raso.

Seveda so 1941. izobraženi cerkveni ljudje in politiki poznali Hitlerjeve nakane. (To ne velja za zavedene dolenjske kmečke fante). Če niso vedeli, jim je Hitler v Mariboru jasno povedal: Naredite mi to deželo spet nemško. In so začeli izseljevati Slovence iz njihovih domov, jih odvažali v koncentracijska taborišča in ubijali.

Svastika jo simbolizirala silo, ki bo izbrisala slovenski narod .(Ko mislim na nacistični simbol, ga zavračam, če pa mislim na budistično svastiko, me ta prav nič ne moti.)

Rdeča zvezda ni napovedovala rusko zasedbo Slovenije, bila je le simbol nove, socialno bolj pravične družbene ureditve.

Italijani so zasedli Ljubljano. Meščanski politiki so se zahvalili Mussoliniju, škof Rožman pa mu je poslal »obilo božjega blagoslova«. Tako Cerkev kot politiki so vedeli, kaj se je dogajalo na Primorskem. Italijani so ukinili slovenske šole, poitalijančili priimke in imena krajev, zapirali, ubijali. In vendar so se že takoj po zasedbi opredelili za brezpogojno kolaboracijo.

Nemški in italijanski načrt je bil izbrisati slovensko ljudstvo.

Na katero stran naj bi se postavili SlovenciNarodno osvobodilno gibanje se je opredelilo za upor in s tem pridružilo Slovence zavezniškim silam, ki so premagale nacizem in fašizem.

Zakaj je bila odločitev za kolaboracijo tako brezpogojna?

Zaradi strahu Cerkve, da bi pod rdečo zvezdo doživela ločitev cerkve od države in zaplembo premoženja (ki ga je Cerkev pridobila s prodajo raja). Za to je šlo in ne za Kristusovo vero.

Rdeča zvezda na slovenskih simbolih govori o uporu, ki je omogočil izgon okupatorja, ne pa o Stalinovih zločinih in povojnih pobojih.

Partizani da so bili v večini verniki, pravi kardinal Rode. (Seveda je k njim prišteval tudi vse krščene nevernike.) Krst je namreč »demokratični« način pridobivanja pripadnikov. Kot če bi komunisti svoje dojenčke vpisovali v partijo.

Miličniki, teritorialci, diplomati in drugi, ki so se uprli jugoslovanski armadi pa so bili v večini rdečezvezdniki.

Pa še vprašanje: ali je upor proti okupatorju prispeval k poznejši osamosvojitvi?

Kaj bi bilo s Slovenci, če bi zmagal Hitler? Kaj bi bilo s Slovenijo, če ne bi bilo partizanskega boja? In tudi po zmagi, ali bi zavezniki privolili v vrnitev Primorske Sloveniji?

Italija se je namreč po kapitulaciji pridružila zaveznikom in tudi njihovi partizani so prispevali k zmagi. Zato bi bila nagrajena, kolaborantska Slovenija pa kaznovana.

In zaključek: izganjanje narodnoosvobodilne vojne iz slovenske zavesti je poskus rehabilitacije medvojne kolaboracije. Naj temu dodam še domobransko zaprisego Hitlerju, ko je bil izid vojne že očiten.

In tudi če zbrišemo vse rdeče zvezde tega sveta, sramote kolaboracije z nacizmom ne moremo zbrisati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.