Kralji hokeja, svetovalcev in mode

Dr. Bernard Nežmah je v Pamfletu (Mladina št. 24) zapisal, da košarkarski klub Union Olimpija upravlja Pozitivna Slovenija, »kar je več kot ocean daleč od vodenja športnih klubov v ZDA, kjer senatorji demokratske in republikanske stranke ne odločajo o delovanju najboljših ekip na svetu«. To ne drži: lastnik košarkarske ekipe Milwaukee Bucks, ki igra v ligi NBA, je demokratski senator Herb Kohl, baseballska ekipa Texas Rangers pa je bila med letoma 1989 in 1994 v lasti vlagateljske skupine, ki jo je vodil George W. Bush. Slednji je položaj »predsednika uprave« kluba zapustil decembra 1994, po izvolitvi na položaj guvernerja zvezne države Teksas. Svoj lastniški delež v klubu je nato prodal leta 1998.

Senatorji in guvernerji tako demokratske kot republikanske stranke torej tudi v ZDA odločajo o delovanju najboljših ekip na svetu.

Bolj kot dejstvo, da športnemu društvu predseduje poslanec ali strankarski funkcionar, je netransparentno dejstvo, da je podžupan občine (ali mesta), ki preko javnega razpisa razdeljuje finančna sredstva športnim društvom, hkrati predsednik društva, ki ta sredstva prejema. Podobnih ali še bolj izrazitih primerov navzkrižja interesov, ko posameznik hkrati razdeljuje in prejema javna sredstva, je na področju športa v Sloveniji precej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.