Igor Mekina

 |  Svet

Ruska flota ščiti »Alaed«

Potem ko so zahodne države prejšnji mesec uspele prekiniti transport popravljenih helikopterjev nazaj v Sirijo, se je Rusija odločila, da prevoz ponovi – ob zaščiti flote vojaških ladij

Alaed

Alaed
© vesseltracker.com

Rusija je po informacijah zahodnih medijev proti Siriji znova poslala ladjo z popravljenimi helikopterji, ki se je morala pred časom na svoji poti obrniti pred obalo Škotske, saj je ladja po pritiskih in kritikah vodilnih politikov ZDA in Veliko Britanije na poti »izgubila« svojo zavarovalno polico, ki jo je izdalo britansko podjetje. Tokrat je odgovor Rusije nekoliko drugačen – ladja ki so jo poslali na pot pluje pod rusko zastavo, hkrati pa jo bodo ob vsej poti spremljale ruske ladje, saj so se tri skupine ladij namenile, da se združijo v večjo bojno skupino in pred obalami Sirije izvedejo »načrtovane manevre«.

Po podatkih norveških oblasti, ki spremljajo gibanje ladij v njihovi ekonomski coni, vojaške ladje plujejo »v isti smeri okoli 5o navtičnih milj od Alaeda«. Ladjo bi bilo mogoče spremljati tudi preko spletne strani MarineTraffic.com, če ne bi izključila avtomatskega responderja – kar se je očitno zgodilo, saj stran nima podatkov o trenutnem položaju Alaeda. Vse skupaj je seveda še kako povezano z nasiljem v Siriji in naraščanjem napetosti v bližnjevzhodni regiji.

Moskva še naprej vztraja, da helikopterji Mi-25 ne predstavljajo »napadalnega orožja«, istočasno pa zaradi kritik, da oskrbuje Asadov režim z orožjem zahodne države obtožuje licemerja, saj naj bi prav operativci CIA ob pomoči Turčije, Savdske Arabije in Katarja oskrbovali sirske upornike z velikimi količinami orožja. Sirija in Rusija imata podpisane veljavne sporazume o rednem servisiranju vojaške opreme in Moskva zagotavlja, da se je embargo ki ga je uvedla EU ne tiče ter da bo svoje obveznosti tudi izpolnila.

Ladja z imenom Alaed trenutno pluje južno od Norveške, v bližini baltske obale Kaliningrada, ruske enklave med Poljsko in Litvo. Po izjavi tiskovnega predstavnika podjetja, ki je lastnik ladje, bo čez dva dni prispela v Peterburg in nato nadaljevala pot naprej. Rusija vztraja, da njene pošiljke ne kršijo embarga na prodajo orožja, ki ga je Siriji uvedla EU.

Istočasno pa se bo v bližini sirskih obal zbrala eskadrilja okoli dvanajst ruskih ladij, ki so namenjene v sirsko luko Tartus. Prva skupina ladij pripada črnomorski floti, druga skupina severnomorski floti, tretja pa baltski floti. Največja je skupina iz severnomorske flote – protipodmorniški rušilec Admiral Čabanenko, štiri ladje za izkrcevanje tankov in dve podporni ladji. Ladje so že zapustile svojo luko v Severnomorsku in se napotile na Atlantik, kjer se bodo srečalale z baltsko skupino, ki jo vodi korveta s tankerjem. Skupaj bodo odplule proti sredozemskemu morju, kjer se bo skupina srečala s še dvema ladjama za izkrcevanje tankov in korveto. Nato naj bi sledili skupni manevri vse skupine.

V ameriški agenciji NSA so dejali, da »nimajo razloga verjeti, da se dogaja karkoli, kar ne bi bilo običajno«, toda vse kaže, da je flota, katere naloga je po izjavi predstavnika ruskega obrambnega ministrstva tudi »zagotavljanje varnosti naših ladij in preprečevanja, da bi jih kdorkoli zadrževal ali ustavljal«, pripravljena tudi za primer kakršnekoli blokade ruskega tovora, ki je na poti v Sirijo. Rosoboronexport, rusko izvozno podjetje je že prejšnji teden potrdilo, da so na krovu Alaeda tudi popravljeni sirski helikopterji, ki so bili v Rusiji na rednem servisu. Po zagotovilih ruskih oblasti so helikopterji »razstavljeni« in bo za njihovo sestavljanje potrebnih najmanj tri mesece, prav tako pa naj ne bi bili »napadalno orožje«, čeprav opazovalci iz Sirije pričajo tudi o njihovi uporabi proti upornikom. Po poboju več kot 200 civilistov v Siriji zahodne države zahtevajo odločne ukrepe proti sirskemu predsedniku Asadu, Rusija pa opozarja, da je odgovornost za spopade, v katerih je umrlo že okoli 17.000 ljudi tako na vladni strani kot na strani upornikov, saj tudi organizacija Amnesty International opozarja, da mednarodno vojno pravo poleg vladnih sil in njenih milic kršijo tudi sile upornikov.

Vse skupaj je še bolj nevarno tudi zato, ker v bližini sirske obale potekajo tudi manevri sil zveze NATO, nedavno pa je – po sestrelitvi turškega F-4, ki je »zašel« v sirski zračni prostor – tudi Turčija namestila protiletalsko orožje v bližino sirijske meje. Vse to še dviguje napetosti v zvezi s tem prevozom vojaške opreme za Sirijo. Zato je tudi zelo malo verjetno, da bi zahodne države že v drugem poskusu tvegale neposreden konflikt z Rusijo zaradi nekaj zastarelih helikopterjev.

Vsekakor pa tudi ta poteza Rusije kaže, kako zelo nevarna postaja igra živcev na Bližnjem vzhodu, hkrati pa je nazoren dokaz o tem, kako so kljub vsemu napredku tehnike, globalizaciji in povezanosti celotnega sveta vsaj nekatere velike države še danes za obrambo lastne suverenosti in celo za zaščito neke (vsaj za majhne države kot je Slovenija) tako meglene zadeve, kot je mednarodni prestiž, pripravljena vložiti nemajhna sredstva in pristati na zelo velika tveganja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.