A smo se zato borili?

Kam ploveš, Slovenija!

Kdo ste vi gospod-je, ki oblastno opijanjeni vsevprek pustošite po naši lepi domovini. Gospod-je, tega mandata nimate. Slovenke in Slovenci vam ga na zadnjih parlamentarnih volitvah niso dodelili. Oblast ste si prisvojili sami. Deli in vladaj, star recept za obvladovanje množice. Nič ni več slučajno. Vse poteka po scenariju, ki ga pišejo novodobni farizeji, ve se, katere stranke in ob pomoči njenih satelitov.

Gospod-je, polna usta demokracije so vas. Ne demokrati, uzurpatorji oblasti ste. Podredili ste si tožilstvo, isto čaka sodstvo, če ni že tudi to dokončno vaše. O tem dovolj nazorno govorijo ponedeljkove razprave na Ljubljanskem sodišču o aferi Patrija.

Že dvajset let smo priča nenehnim poskusom potvarjanja zgodovine polpreteklega obdobja. Vse kaže, da slednje vstopa v zaključno fazo. Obračunati je potrebno tako z živimi, kot z mrtvimi nasprotniki režima. Pri tem so partizani v prvem planu. Narodni heroj, Franc Rozman – Stane, španski borec, borec NOB izpod fašizma in nacizma, v Sloveniji Nove Zaveze naj ne bi imel več mesta. Vsem tistim živim, ki so bili v času NOB na nepravi strani, ali drugače, ki niso sodelovali z okupatorjem, ki niso vzeli njihovega orožja in plačila ter šli nad lastne brate, se jim slabo piše. Pisatelj in duhovnik Fran Saleški Finžgar je to podlo dejanje označil z besedami, »To je bolečina vseh bolečin«, in tem ljudem je sedaj vzeta pokojnina, novi oblastniki so jim kot kazen namenili umiranje na obroke.

Mali slovenski narod smo po zaslugi NOB postali del protihitlerjevske koalicije. Novi razlagalci zgodovine, predvsem g. Dežman in ga. Zverova, to herojsko dejanje sistematično izničujeta in sta zato od svojih gospodarjev vedno bogato nagrajena. Nastop g. Capudra na TV tik pred državno proslavo, kaže na to, da gre za končni obračun skrajne desnice z vsem, kar diši po partizanstvu. To potrjujejo tudi dogodki na sami proslavi.

Vsi, ki nam je NOB in njene pridobitve v ponos, ali bomo ta dogajanja mirno opazovali? To je sedaj vprašanje. Ali bo resnico pregazila laž? Ali bomo v bodoče primorani častiti in slaviti kolaboracijo in njihove protagoniste ter njih dediče? Za to gre tovariši. Lep primer nam je lahko sosednja Madžarska.

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.