Presno in resno

Hrana je užitek in potreba telesa, zato uživajmo presna in predelana živila zaradi pravih razlogov, ne pa nasvetov tistih, ki bi radi več zaslužili in zato potrebujejo vedno nove produkte in nenasitne potrošnike

© Tomaž Lavrič

Ljudje verjamemo, da lahko s hrano preprosto vplivamo na svoje zdravje. Vendar pa ne zbolimo takoj, ko se napačno prehranjujemo, ampak se posledice pokažejo čez nekaj časa. Odločamo se tudi za različne posege v prehranjevanje in njegove spremembe: na primer jedli bomo (tako imenovana) superživila, kupovali samo ekološko pridelano hrano (pri integralni različici takoj posumimo na prevaro), postali bomo stoodstotni presnojedci (nič več obdelanih oreščkov, mikrobiološka varnost živil, plesni, toksini – kaj je že to?), za izdelavo presnih sokov bomo uporabili polžaste sokovnike uglednih blagovnih znamk (ti bodo ohranili aktivne vse prisotne rastlinske encime), izogibali se bomo živilom, ki vsebujejo gensko spremenjene surovine (sploh vemo, kako nam bodo te škodovale, nam neposredno ali morda okolju, biotski raznovrstnosti?). Le kako se bomo odzvali, če bomo posumili v prisotnost nanodelcev v hrani (čeprav morda popolnoma biološko razgradljivih ali pa tudi ne)? Obstaja še množica drugih prehranskih navad, ki ne bodo imele želenega učinka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.