Klemen Košak

 |  Mladina 32  |  Politika

Še dobro, da so ponovili razpis ...

... da je lahko zmagala Andreja Valič Zver

Neodvisna strokovnjakinja Andreja Valič Zver in njen mož Milan Zver

Neodvisna strokovnjakinja Andreja Valič Zver in njen mož Milan Zver
© Borut Krajnc

Šestindvajsetega aprila je ministrstvo za zunanje zadeve objavilo razpis „za neodvisnega in nadomestnega člana upravnega odbora Agencije EU za temeljne pravice“. Skupaj s predstavniki drugih držav EU bosta skrbela, da agencija opravlja naloge v skladu z ustanovno uredbo ter načrtovala in spremljala njeno delo.

Ta agencija je urejena drugače kot preostale agencije EU, pravi prvi slovenski varuh človekovih pravic Ivan Bizjak. „V nobeni drugi ni izrecno določeno, da morajo biti člani njenega upravnega odbora neodvisni. S tem je želel evropski parlament zagotoviti, da bodo člani strokovnjaki z ugledom in bodo lahko suvereno predstavljali poglede svoje države,“ dodaja Bizjak, ki je v drugi polovici prejšnjega desetletja kot generalni direktor direktorata za pravosodje in notranje zadeve v Generalnem sekretariatu Sveta EU sodeloval v številnih postopkih ustanavljanja agencije za temeljne pravice.

Na razpis so se prijavili štirje kandidati, med njimi tudi Bizjak in Zdenka Čebašek Travnik, ki je v svojem iztekajočem se mandatu veliko sodelovala s to agencijo. Vendar se je nekdo pritožil, da je bil osemdnevni rok za prijavo, ki se je prekril s prvomajskimi prazniki, prekratek. „Ministrstvo za zunanje zadeve se je po tehtnem premisleku odločilo, da razpis ponovi,“ so sporočili z ministrstva. Na razpis, ki se je ponovil med 26. junijem in 11. julijem, se je prijavila kandidatka več kot prvič.

Na ministrstvu morajo biti veseli, da so ponovili razpis, saj so šele z njim dobili najprimernejšo kandidatko. Za neodvisno članico UO agencije je bila namreč izbrana Andreja Valič Zver, ki se na prvi razpis ni prijavila. Valič Zverova je direktorica študijskega centra za narodno spravo in je na parlamentarnih volitvah kandidirala na listi SDS. Priči na njeni poroki z Milanom Zverom, članom izvršilnega odbora SDS in sedanjim kandidatom za predsednika države, sta bila premier Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša.

Za njenega namestnika v agenciji je bil izbran dr. Jernej Letnar Černič, docent za pravo človekovih pravic na Fakulteti za državne in evropske študije in Evropski pravni fakulteti. Letnar Černič je član Akademskega društva Pravnik, ki je bilo kritično do družinskega zakonika in sodnega procesa v primeru Patria. Je tudi med podporniki predsedniške kandidature Milana Zvera.

Na očitke, da izbrana kandidata sploh ne izpolnjujeta razpisnih pogojev in se po izkušnjah ne moreta primerjati z Bizjakom in Čebašek Travnikovo, Valič Zverova odgovarja, da je „ocena strokovnosti delo strokovne komisije, ki je izbrala med prijavljenimi kandidati“. Neizbrana kandidata se o sposobnostih „boljših“ kandidatov ne želita izrekati. „Mi pa gre na živce, da so ponovili razpis, ker se očitno ni prijavil pravi. To je nespodobno, neresno in na vso zadevo meče precej čudno luč,“ je razočaran Bizjak.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.