Ta strašni čas

Slovenija je v nenehnem depresivnem stanju. Kar ni za Evropo na splošno niti tako nenavadno. Vzrok te depresije in vsesplošnega nezadovoljstva pa je, kakor nam pravijo politiki, kriza. Kriza. Kriza je stanje, ko nam ne gre. Če pogledamo slovensko politiko, potem smo gotovo v krizi, ker nam tam pač ne gre dobro. Vendar nočem na tem mestu pisati o tem, kako nam v politiki ne gre dobro, temveč se bom obrnil na še en drug element, ki našo krizo tako lepo napaja z gorivom.

Dr. Jože P. Damijan je izračunal, koliko nas je stala izjava Janeza Janše. Zanimivo bi bilo pa še zraven pogledati, koliko nas pride dnevno pisanje o negativnem stanju Slovenije. Nikakor tu nočem zmanjšati krivde predsednika vlade. Ne. Želim zgolj prikazati, da so za stanje krivi tudi tisti, ki so se vsej tej paniki pridružili in sedaj svoja negativna čustva, razočaranja nad samim sabo prenašajo na okolico. Naj se govori, kar se želi. Vsak ima pravico govora. Vendar k pravici spada tudi dolžnost, da razmisliš, kaj boš povedal. Da preden kaj poveš, poiščeš še kakšen drug kazalec in da vedno poveš celotno sliko in ne samo te, ki bi ti v tistem trenutku ustrezala, samo zato, da bi se prikupil eni ali drugi strani. Vedno se je potrebno zavedati, da kar koli izrečemo, bo to slej ko prej zaokrožilo. Torej če zapišemo v časopise, da gre Slovenija rakom žvižgat, smo konec koncev naredili povsem enako kot predsednik vlade. Zakaj? Odgovor je sila preprost. V Sloveniji so tuji diplomati in poslovneži in če želijo poslovati pri nas, morajo vsaj malo poznati razmere. Spoznajo pa jih preko časopisja in preko tega, kar jim mi sami, kot poslovni partnerji ali prijatelji, povemo. Da ne govorimo o tem, da raznesemo nezadovoljstvo na vse prebivalce Slovenije in to samo zato ker smo pisali samo negativno.

Nikakor ne zagovarjam, da moramo sedaj biti absolutno tiho in si zakrivati oči. Ne. Zadeve je potrebno urediti. Vendar vsem polagam na srce. Vzemite si čas, nič se ne zgodi čez noč, razmislite, poiščite vsa dejstva in pri iskanju le teh je čas irelevanten. Če nam že vlada živčno poskuša razložiti kako moramo hiteti, potem je toliko bolj nujno, da si vzamemo čas, da razmislimo, ne samo o tem, kaj nam vlada želi povedati, temveč zakaj v taki naglici. V naglici bomo sigurno naredili več napak, kot če si bomo vzeli čas. Predvsem pa pazimo, kaj bomo govorili, vedno in ne samo v kriznih časih, ker samo zato, ker je en osebek imel možnost negativnost stresti pred vso Evropo, še ne pomeni, da ostali tega ne počnemo dnevno, ker se pustimo prestrašiti in negativno vplivati. Več bomo naredili, če se bomo usedli pod lipo in ob dobri hrani in pijači poglobljeno razmislili o situaciji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.