Intervju Gregor Virant

Veritas veritatis ! me je prevevalo, ko sem prebiral razgovor s predsednikom parlamenta dr. Virantom. Spomnil sem se na njegova pogajanja s predsednikom stranke PS Jankovićem za sestavo vlade pa tudi na to, da je njegov najožji sodelavec, finančni minister, pripravil vsaj nekaj nad vse usodnih zakonov, ki so poglobili krizo. Mirno spremlja in zagotavlja v Državnem zboru sprejemanje teh zakonov, poleg tega pa odpira številne teme, ki pozornost javnosti usmerjajo na probleme, s katerimi se sedaj, ne v parlamentu in ne v vladi, ne bi smeli ukvarjati, ker so težave v gospodarstvu in v finančnem sektorju še kako usodne. Mirno opazuje, kako vlada izvaja, tudi z ministroma njegove stranke, kadrovske menjave in s tem vnaša v slovensko družbo nestabilnost in strah pred bodočnostjo. Menjajo vse, v gospodarstvu in v družbenih dejavnostih, na žalost brez kakršne koli misli o svoji odgovornosti!

Ko je parafiral sporazum s stranko PS, se je obnašal tako kot hrvaški politiki po parafiranju sporazuma med pokojnima dr. Drnovškom in Raćanom. Ko je v parlamentu njegov dr. Šušteršič predstavljal zakon o uravnoteženju financ, je poskrbel tudi za potrebno delovanje ne samo koalicije, ampak tudi za neke vrste blokado opozicije. In takšno dejavnost nadaljuje. Mnogi, pred vsem tisti državljani, ki imajo boljši spomin, lahko ugotavljajo, da je najzvestejši sodelavec predsednika vlade. Ta ga drži na neki distanci, najbrž zato še točnejše izvaja njegovo politiko. Celo sam pravi, da bi se ponovno odločil za Janšo! Tako zvestega ta v parlamentu, tudi v obdobju vladanja med 2004 in 2008, ni imel. Takrat je kot minister uveljavil svoje najtehtnejše delo: plačno reformo javnega sektorja, ki predstavlja še vedno velik del finančnih težav. Sicer pa to sliko izpopolnjuje tudi s tem, ko mirno gleda, da se mimo koalicijskega sporazuma odpirajo in izvajajo aktivnosti z odpiranjem ideoloških tem (tudi kar z nekimi čudnimi interpretacijami pretekle zgodovine, pa tudi s poskusi da bi dokazali, da se je slovenska osamosvojitvena zgodovina začela samo s političnim rojstvom zapornika JLA), čeprav nekaj negoduje, naredi pa nič! Velik vpliv nad družbenim in gospodarskim dogajanjem izvaja tudi on in seveda s pomočjo obeh ministrov njegove stranke! Nadzor nad tožilstvom so pa preselili na ministrstvo za notranje zadeve, kar je bila celo njegova ideja!

Le zakaj tone sedaj CPL, ki je ne dolgo tega poskušal reševati veliki SCT? Kaj pa ima to opraviti s predsednikom parlamenta? Ima in še kako ima! Kam so spet poniknili nadzorni organi? To so veliko pomembnejša vprašanja kot pa ukinitev Državnega sveta, oziroma spreminjanje ustave. Sicer pa bi morali vsi spet na predčasne volitve, sicer bodo Neoti popolnoma razrušili gospodarstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.