Max Modic

 |  Družba

'Dobre novice' za ministra Gorenaka

Nevarna logika notranjega ministra slovenske vlade: novinarji, ki ne pišejo po njegovi volji, njegovem diktatu ali njegovem okusu, si zaslužijo, da jih odpustijo

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) zato ugotavljajo da izjava Vinka Gorenaka ni le »neprimerni cinizem ob občutljivi temi krize in brezposelnosti, pač pa s svojo posploševalsko logiko odseva tudi nerazumevanje vloge in pomena medijev v demokratični družbi«.

Minister Gorenak sliši dobre novice; v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) zato ugotavljajo da izjava Vinka Gorenaka ni le »neprimerni cinizem ob občutljivi temi krize in brezposelnosti, pač pa s svojo posploševalsko logiko odseva tudi nerazumevanje vloge in pomena medijev v demokratični družbi«.
© Arhiv Mladine

Na objavo novice, da bo časopisna hiša Delo jeseni odpuščala in nižala plače novinarjem, je reagiral tudi Vinko Gorenak, ki meni, da je to 'dobra novica'. Na twitterju je ob tem zapisal: »To je pa dobra novica, bomo imeli več objektivnega poročanja«. Na Gorenakovo lahkomiselno izvajanje se je odzvalo Društvo novinarjev Slovenije, ki ugotavlja, da je »izjava ministra Vinka Gorenaka pod nivojem osnov politične kulture«.

»Eden ključnih članov slovenske vlade Vinko Gorenak se očitno na Twitterju kdaj spozabi, da ni državljan Vinko, ampak minister Gorenak. Sinočnja izjava o tem, da bi bilo odpuščanje v medijski hiši Delo dobro, je namreč pod nivojem osnov politične kulture,« so zapisali v Upravnem odboru Društva novinarjev Slovenije. »V kriznih razmerah se je skrajno neprimerno veseliti morebitnih odpuščanj, če pa te besede izrekajo najvišji predstavniki oblasti, je dimenzija nedostojnosti še toliko večja. Številni slovenski mediji se namreč borijo za preživetje, številni novinarji delajo v skrajno negotovih razmerah, a kljub temu še naprej izpolnjujejo ključno poslanstvo obveščanja javnosti in nadzora oblasti – temelja vsake demokracije.«

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) zato ugotavljajo da izjava Vinka Gorenaka ni le »neprimerni cinizem ob občutljivi temi krize in brezposelnosti, pač pa s svojo posploševalsko logiko odseva tudi nerazumevanje vloge in pomena medijev v demokratični družbi«. Če ima minister težave z delom posamičnega novinarja, pišejo v DNS, »se lahko glede morebitne krištve etičnih ali profesionalnih standardov kadarkoli obrne na Novinarsko častno razsodišče«.

Ugotovitve DNS pa so notranjega minista Gorenaka še bolj razburile, saj je potem, ko je poslanko Pozitivne Slovenije Tamaro Vonta obtožil 'dušebrižniške zaskrbljenosti', vzrojil še nad Mladinino satirično rubriko Mladinamit in na svojem blogu v okviru spletne strani SDS, v prepoznavnem slogu pišem-hitreje-kot-mislim, zapisal: »Toda s kako pravico potem nekateri novinarji ali uredniki (Mladina) mene in druge ministre opozarjajo, da bi nas bilo potrebno obesiti za noge (Mussolini) ali celo ustreliti (Ceausescu)... Ne Vonta ne Društvo novinarjev se ob tem zapisu nista oglasila. Zapis v Mladini je torej po njihovo svoboda govora (obešanje in streljanje ministrov), moj twitt pa je nekaj, nad čemer se je treba zgražati. Ne gospe in gospodje – na tako logiko ne pristajam ne kot državljan ne kot minister.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.