Spremembe v mestnih pokrajinah

Glasbeni tobogani, javni pisoarji z bambusom in vrtički s hidranti

'PPPlanter', prilagodljiv javni pisoar z umivalnikom, ki uporablja modularne biofiltre za predelovanje odpadne vode.

'PPPlanter', prilagodljiv javni pisoar z umivalnikom, ki uporablja modularne biofiltre za predelovanje odpadne vode.
© Arhiv Mladine

Odprtih javnih prostorov v mestih pogosto ne izrabljamo do polnega potenciala. San Francisco je eno izmed mest, kjer se tega zavedajo, zato po pisanju Co.Designa tam že nekaj časa uspešno izvajajo projekt 'Pločnike v parke' , ki zapravljen prostor v mestu spremenijo v 'parklet-e'. Na teh površinah postavijo klopi, mize in ograje, tako 'parklet' postane javni prostor za počitek, sprostitev in druženje meščanov.

Prav tako se je skupina organizacij iz San Francisca, med njimi tudi fundacija za umetnost Gray Area (GAFFTA) in županov Oddelek za državljansko inovacijo, združila v projektu Urbanega prototipiranja. Pri projektu se osredotočajo na možnosti za poživitev javnih prostorov in potem na dejansko digitalno in fizično aplikacijo teh idej, ki se jih lahko vključi v vsako mesto po celem svetu. Po začetnem razpisu so v pregled dobili skoraj sto projektov, izmed katerih so izbrali 18 finalistov. Ti se bodo predstavili na oktobrski 'Ulični razstavi', s katero bodo dve ulici v centru mesta spremenili v živeči laboratorij urbanih poskusov. Obstaja tudi realna možnost, da se bodo projekti v mestu obdržali za dlje časa. »Eden izmed boljših vidikov pri sodelovanju z mestnimi oblastmi je, da imamo lahko odprte pogovore z njimi o tem, kaj je realistično in kaj ni«, k temu še dodaja direktor za raziskave pri GAFFTA, Jack Levitas.

Izbrani projekti se raztezajo od zabavnih, do okolju prijaznih in tistih malo bolj resnih, vsi pa so za pomoč pri izboljšavi svojih del dobili štipendijo v višini od 300 do 1000 ameriških dolarjev (od 240 do 800 evrov). Eden izmed zanimivejših je 'PPPlanter', prilagodljiv javni pisoar z umivalnikom, ki uporablja modularne biofiltre za predelovanje odpadne vode. S postavljanjem takšnih infrastruktur poleg stojnic s hrano, pivskih vrtov in prej omenjenih parkletov naj bi podpirali trend mobilnih in zunanjih storitev, ki se razvija v San Franciscu, korist je pa namenjena tudi brezdomcem. Drugi so še '10 milj dolg vrt', ki bo tamkajšnje hidrante za ogenj spremenil v majhne vrtičke in druge zelene površine; 'Smrt klopi', s katerim bi namesto klopi postavili premične stole za dinamične in prilagodljive javne prostore, in pa 'Sadne ograje', ki bi s platnenimi vrečami, prilagojenimi za ograje, pripomogli k ustvarjanju prostora za umetnost in rastline.

Najbolj zabaven in igriv pa je verjetno 'Pripni + zdrsni', s katerim bi na stopnice pripeli barvaste lesene deske, laminirane s pleksi steklom. Deske bi bile nato opremljene tudi s senzorji, ki bi se aktivirali na dotik in proizvedli glasbene tone, rezultat vsega tega pa bi bili nekakšni urbani glasbeni tobogani za vse starosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.