Klemen Košak

 |  Mladina 38  |  Politika

Javnost po meri SDS

Blokiranje kritikov na Twitterju je v skladu z načinom komuniciranja SDS

Vodja službe za odnose z javnostmi SDS Jernej Pavlin (še v času, ko je njegovo srce bilo za NSi)

Vodja službe za odnose z javnostmi SDS Jernej Pavlin (še v času, ko je njegovo srce bilo za NSi)
© Matej Leskovšek

Spletno komunikacijsko omrežje Twitter uporabljajo številni slovenski politiki in vsi na njem komentirajo politiko in svoja mnenja.

Verjetno pa nihče toliko kot SDS in njeni člani. Superminister dr. Žiga Turk je na primer prek Twitterja sporočil, kakšni so njegovi načrti pri spreminjanju normativov v šolstvu in da bo vlada znižala prispevek za RTV Slovenija. Prek Twitterja je SDS razglasila, kaj si misli o dopustu finančnega ministra dr. Janeza Šušteršiča in o tem, da predsednik Državljanske liste dr. Gregor Virant javno kritizira premiera Janeza Janšo. Janša pa je ta komunikacijski kanal izbral za sporočilo, da vlade znižanje bonitetnih ocen ni presenetilo, čeprav finančno ministrstvo trdi drugače. Za obveščenost javnosti je spremljanje tvitov SDS nujno.

SDS in njen predsednik številne novinarje, medije, opozicijske politike in „navadne“ uporabnike, ki so kritični do njiju, na Twitterju „blokirata“. Na seznamu nezaželenih se je prejšnji teden znašla tudi Mladina. To ne pomeni, da ne moremo brati tvitov SDS in Janševih tvitov, saj sta njuna profila javna, ampak je to samo malo težje - ne moremo jim „slediti“.

Za SDS to sicer ni nič presenetljivega, saj stranka prav tako ne odgovarja na naša novinarska vprašanja. Njeno službo za odnose z javnostmi vodi Jernej Pavlin, ki je v mandatu prejšnje Janševe vlade, ko je bil njen piarovec, izdal navodilo, naj vlada ne komunicira z Mladino oziroma naj to komuniciranje „zreducira na minimum“. SDS doslej ni z ničimer nakazala, da Pavlinovo selekcioniranje medijev ni skladno s komunikacijsko strategijo stranke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.