Klemen Košak

 |  Mladina 39  |  Politika

Predalič pomaga poslancem ali obratno?

Morda pa ne gre za nepotizem, ampak poslanci SDS potrebujejo cvetličarja

Božo Predalič, generalni sekretar vlade in vzoren oče

Božo Predalič, generalni sekretar vlade in vzoren oče
© Matej Leskovšek

Strokovni sodelavec v poslanski skupini SDS je tudi Gašpr Predalič, sin Boža Predaliča, generalnega sekretarja vlade. Zaposlil ga je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, njegova plača pa je 1453 evrov na mesec. Božo trdi, da ne gre za nepotizem: „Sin ima namreč pri 33 letih svoje življenje in je povsem samostojen pri sprejemanju odločitev.“ Seveda, nepotizem je mogoč samo, kadar gre za osebe, ki se ne odločajo samostojno.

Predsednik vlade Janez Janša je še dodatno pojasnil, da je bil Gašpr v stranki SDS zaposlen bistveno prej, kot je njegov oče postal generalni sekretar vlade. „Torej bi lahko govorili kvečjemu o obratnem procesu,“ je za POP TV Gašprjevo zaposlitev relativiziral Janša. Kdo ve, morda pa je sin Gašpr res uredil službo Božu ...

Gašpr je res že dolgo v stranki SDS, zanjo je opravljal delo voznika in organiziral letne tabore. Ukvarjal se je tudi z avtomobili politikov prve Janševe vlade, je poročal Dnevnik. O njegovi izobrazbi je njegov oče novinarjem povedal le: „Mislim, da je tehnik.“ Gašpr za vprašanja novinarjev, kot pravi, nima časa, v SDS so nas napotili na pristojne službe državnega zbora, ti pa imajo samo podatek, da je Predalič dosegel peto stopnjo strokovne izobrazbe. Glede na to, da je na spletu dostopen podatek, da je Gašpr v šolskem letu 2006/2007 opravljal vaje na šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, sklepamo, da je po izobrazbi hortikulturni tehnik. Torej, cvetličar, tako kot njegov oče, preden je diplomiral na ljubljanski univerzi, magistriral na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju in doktoriral na evropski pravni fakulteti v Novi Gorici.

Predaliči so le ena izmed mnogih družin SDS, ki so jim v zadnjih mesecih očitali nepotizem. In SDS, ki je za prejšnjo vlado pridno in na čuden način dopolnjevala seznam njenih „političnih kadrovanj“, se sploh ne trudi, da bi opravičil, s čim so si plače iz javnega denarja zaslužili Janševa hčerka in partnerka njegovega sina, sinova Jožeta Tanka in Jožeta Zagožna ter hčerka Zofije Mazej Kukovič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.