Denis Vičič

 |  Mladina 39  |  Politika

Turizem ali uspešna diplomacija?

Zakaj poslanci potujejo

Ljubitelj južnoameriške kulture poslanec Franc Pukšič

Ljubitelj južnoameriške kulture poslanec Franc Pukšič
© Marko Pigac

Predsednik državnozborske komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič novembra verjetno ne bo šel na šestdnevno potovanje po Južni Ameriki, a še vedno vztraja, da bi bila pot „nujno potrebna, morda celo ena od rešitev za naše gospodarstvo in izhod iz krize“.

S kolegi bi obiskal Argentino, Brazilijo, Čile in Urugvaj - iste cilje, ki jih je aprila 2010 že obiskal nekdanji minister Boštjan Žekš. Ta velikih možnosti za gospodarsko sodelovanje Slovenije s temi državami ne vidi: „Slovenci v Argentini sodijo v nižji srednji sloj. Med njimi so sicer tudi nekateri izobraženci, bogatih slovenskih izseljencev pa je le peščica. Izseljenci tudi živijo slabše kot mi.“ Po Žekševem mnenju Sloveniji ne bi mogli pomagati niti izseljenci v Urugvaju niti maloštevilni izseljenci v Čilu.

Drugače je v Braziliji. Kot pravi nekdanji minister, so med slovenskimi izseljenci nekateri „ekonomsko uspešni in bogati. Med njimi so tudi taki, ki so v Braziliji zelo spoštovani.“ Pri njih je zanimivo, da so se ob njegovem obisku pritožili nad slovenskimi podjetji, ki so poskušala ali še poskušajo prodreti na brazilski in južnoameriški trg. „V nasprotju z Nemci, ki so se obrnili na rojake, so naša podjetja v akcijo šla mimo izseljencev in bila tudi zaradi nepoznavanja razlik v poslovni kulturi neuspešna. Brazilski Slovenci so se zato spraševali, zakaj se ne obrnemo nanje,“ dodaja

Žekš. Po njegovem bi morali za spodbujanje trgovine med državama urad za odnose s Slovenci, ministrstvo za zunanje zadeve in državnozborska komisija delati bolj usklajeno.

Preden so se začela poslanska potovanja omejevati, so poslanci obiskovali velemesta, eksotične cilje, turistične forume in teniške turnirje. Vse po službeni dolžnosti, s plačanimi potnimi stroški in dnevnicami. „Kakih koristi od teh obiskov načeloma ni,“ pravi Milan Brglez s Katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Brglez še dodaja, da se obiski poslancev dopolnjujejo z drugimi obiski. „Tudi tu se vsak oklepa svojih pristojnosti, da jih le ne bi prevzel kdo drug, čeprav bi bilo z vidika splošnega varčevanja mogoče z racionalizacijo nalog državnih organov veliko privarčevati.“

Medparlamentarno sodelovanje je sicer izključno stvar poslancev. Franc Jurša, Sonja Ramšak in Matjaž Zanoškar so tako recimo konec maja za tri dni obiskali Moskvo. Pukšič pa je bil letos službeno večkrat pri zamejcih in pri izseljencih v Nemčiji in na Švedskem, leta 2011 pa je med drugim obiskal Iran in Kitajsko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.