|  Politika

Majda Potrata dvomi v primernost Kucler Dolinarjeve

Strpna Mojca Kucler Dolinar?

Strpna Mojca Kucler Dolinar?
© Matej Leskovšek

Poslanka Majda Potrata (SD) je na vlado danes naslovila poslansko vprašanje v zvezi z imenovanjem Mojce Kucler Dolinar za slovensko članico v Evropski komisiji za boj proti rasizmu in nestrpnosti (Ecri). Poslanko zanima utemeljitev odločitve, želi pa tudi vedeti, kako bo vlada zagotovila, da bo Kucler Dolinarjeva delovala neodvisno in strokovno.

Potrata tako sprašuje, na kaj je oprta odločitev vlade poleg izpolnjevanja formalnih pogojev. Poslanka namreč meni, da iz življenjepisa Kucler Dolinarjeve, objavljenega na uradni spletni strani, ni jasno razvidno, da je v preteklosti delovala na področju boja proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji, antisemitizmu ter nestrpnosti.

Ob tem Potrata pojasnjuje, da morajo imeti člani Ecrija v skladu z veljavnimi pravili visok moralni ugled ter priznano strokovnost na področju boja proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji, antisemitizmu ter nestrpnosti.

Poslanko še zanima, kako bo vlada zagotovila, da bo Kucler Dolinarjeva delovala neodvisno in strokovno. Je namreč vidna članica koalicijske Nove Slovenije, člani Ecrija pa morajo biti neodvisni in nevtralni ter ne smejo prejemati nobenih navodil s strani svoje vlade, piše Potrata.

V poslanskem vprašanju še poudarja, da javna podoba Kucler Dolinarjeve ter nekatere izjave ter stališča Nove Slovenije, kot so razprava o družinskem zakoniku, vprašanje enakopravnega položaja istospolnih partnerjev, pravica oplojevanja samskih žensk, pravice romske skupnosti in izbrisani, ne kažejo nujno na vsesplošno zagovarjanje strpnosti in enakopravnosti.

Vlada je Kucler Dolinarjevo za novo slovensko članico v Ecriju imenovala v četrtek. Na položaju bo nasledila Alenko Puhar, ki se ji bo petletni mandat v omenjeni komisiji iztekel 1. januarja prihodnje leto.

Ecri je neodvisno telo Sveta Evrope, specializirano za nadzor nad bojem proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji, antisemitizmu in nestrpnosti. Komisija spremlja in poroča o ukrepanju držav članic Sveta Evrope proti nasilju, razlikovanju in predsodkom, usmerjenim proti posameznikom ali skupinam na podlagi rase, barve kože, jezika, vere, narodnosti ali pripadnosti etnični skupnosti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.