Kdo predsednik, kdo gos?

Ob volitvah predsednika republike moramo biti več kot pozorni, koga volimo. Večinoma zmanjšujejo pomen in vlogo predsednika republike, ki da je le protokolarno simbolična. Nihče ne poudarja izredno pomembne funkcije – predsednik republike je tudi vrhovni poveljnik slovenske vojske.

S spominom moramo seči v prelomni čas osamosvajanja in na sestanek na Brionih, ki se ga je udeležil praktično ves slovenski politični vrh. Pogovarjali so se o procesu osamosvajanja in o odhodu JLA iz Slovenije. V tem času, v času odsotnosti vodilnih slovenskih politikov, je obrambni minister Janez Janša v Ljubljani deloval samosvoje, obkoljene so bile vojašnice (kar ni bilo nič narobe), toda Janša jim je odklopil elektriko in vodo. Brionska pogajanja so bila zaradi tega ogrožena; na Brionih so pogajalci zahtevali, da mora Slovenija delovati civilizirano in vojašnicam vrniti vodo in elektriko. Takrat je moral Milan Kučan uporabiti vso svojo avtoriteto predsednika in poveljnika, da je Janez Janša izpolnil brionske zahteve.

Spomnimo se tudi sprejema, ki ga je aktualni obrambni minister Aleš Hojs pripravil z vojaško godbo in častno četo ob delovnem obisku predsednika vlade Janeza Janše na obrambnem ministrstvu. Janša je bil deležen sprejema, kakršen mu po protokolu ne pripada. Tudi ta gesta dovolj ilustrativno kaže, v katero smer so namenjeni aktualni oblastniki.

In ne nazadnje, spomnimo se, kaj se je marca leta 1933 ( od takrat bo minilo 80 let) zgodilo v Nemčiji. Takrat je predsednik Nemčije, povsem nemočni von Hindenburg nepremišljeno omogočil Adolfu Hitlerju, da se je povzpel na oblast.

Pri nas postajajo razmere vse bolj dramatične in nevarne. Parlamentarna opozicija je povsem nemočna in edina (moralna) avtoriteta je predsednik republike. Zaenkrat igrajo svojo vlogo posrednika objektivnih informacij mediji, ki pa si jih hočejo janšisti podrediti. To se dogaja Delu in Večeru, dogaja se javni RTV, podobno kot se je dogajalo v prvem mandatu Janševe vladavine. In ko ne bomo imeli objektivnih in svobodnih medijev in če bo za predsednika republike izvoljen kandidat desnice, ali kompromisarski kandidat za predsednika, ki je na večini svojih funkcij zavozil vse, kar se je dalo zavoziti, potem bo Janezu Ivanu Janši pot do absolutne, totalitarne oblasti skoraj popolnoma odprta.

Zaradi tega je še kako pomembno, koga bomo volili za predsednika republike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.