|  Politika

'Strici iz ozadja' ostajajo skrivnost

Predsedniški kandidati na POP TV tudi o pogledih na referendumske zahteve

Kdo bo koga?

Kdo bo koga?
© 24ur.com

Predsednik republike in kandidat za to funkcijo Danilo Türk še vedno meni, da je mogoče doseči dogovor in se izogniti referendumu o državnem holdingu. Njegov protikandidat Milan Zver dopušča možnost, da je Türk sodeloval pri referendumskih pobudah. Borut Pahor pa meni, da je predlagatelje referenduma vodila želja po padcu vlade. Kandidati za predsednika republike so namreč v soočenju komercialne televizije POP TV odgovarjali tudi na aktualna vprašanja, potem ko je opozicija vložila referendumske zahteve o zakonih o slabi banki in državnem holdingu.

Türk je glede svoje pobude, da DZ na predlog vlade sprejme zakon, s katerim bi se zakona o holdingu in za krepitev stabilnosti bank prestavila ali zadržala, vztrajal, da je sporazum možen, čeprav je premier Janez Janša danes dejal, da umik zakonov ni možen. Glede opozorila ministrstva za finance, da je cena zadolževanja Slovenije zaradi referendumskih zahtev narasla, pa pravi, da ministrstvo pretirava, saj gre za kratkoročna nihanja, preračuni na dolga obdobja pa so nesmiselni.

Zver je odgovarjal na vprašanje, v čem je Zoran Janković drugačen od Janeza Janše, ki je v prejšnjem mandatu rušil reforme tedanje vlade. Kot je dejal, si je Janša prizadeval za konsenz, njegova vlada se je trudila, da je v pogajanja o zakonih vključila opozicijo. Sicer pa sta po njegovem mnenju za nastalo situacijo kriva opozicija in njegova protikandidata, ki sta dajala napačne signale. Pahor pa je ponovil, da prava nevarnost ne tiči v posledicah omenjenih zakonov, ki ju sicer ne podpira, pač pa v referendumu. Meni tudi, da večina poslancev, ki je zahtevo podprla, tega ni storila zato, da bi zakona padla, pač pa zato, da pride do nemogoče situacije, v kateri bo vlada padla. A ker ta nima alternative, bo nastala nepredvidljiva politična kriza. Tudi Pahor meni, da je še čas za dogovor.

V posamičnih pogovorih, ki so sledili, je Borut Pahor med drugim dejal, da je prevzel odgovornost za napake, ki jih je storil kot premier. Hkrati pa je poudaril, da je ob odhodu zapustil državo, ki je imela več možnosti, kot jo ima sedaj, med uspehi vlade pa izpostavil rešitev vprašanj s Hrvaško. Kot je dejal, je večina ljudi 18 let govorila, da ni mogoče urediti odnosov s Hrvaško, a da je uspel in tako je prepričan, da bi lahko pripomogel tudi k dogovoru med premierom Janezom Janšo in vodjo opozicije Zorana Jankovića. Tudi tokrat ni želel razkriti, kdo so "strici iz ozadja", je pa zatrdil, da ga "z ničemer ne držijo". Spregovoril je še o Simoni Dimic in priznal, da je verjetno ugoden kredit pri NLB dobila tudi zato, ker je bila vodja njegovega kabineta. Ob tem je dejal, da bo morala za svoja dejanja prevzeti odgovornost.

Türk o različnih ocenah gospodarske situacije v državi pravi, da smo v težki situaciji, a ne v izrednem stanju. Z dramatiziranjem in grožnjami se po njegovih besedah ne naredi nič koristnega, vlada pa je dala bolj alarmantno oceno, kot bi bilo dobro. Kot pravi, ni dobro, če finančni ministri alarmirajo in ni treba, da govorijo. Spregovoril je tudi o mandatu prejšnje vlade in zanikal očitke, da je čakal, da se Pahorjeva vlada "spotakne". Če bo referendum o državnem holdingu, se ga bo Türk udeležil, še prej pa storil vse, da se referendumu izognemo.

Očitek, da je predsednik, ki deli, je po njegovih besedah neosnovan in izhaja iz strankarske narave slovenske politike. Glede svoje izjave o drugorazrednih temah pravi, da obžaluje "ta nesrečen izbor besede" in je ne bi ponovil. Glede pogodbe njegovega urada z Vasilko Sancin pa pravi, da tu ni šlo za konflikt interesov, Sancinova pa je delo opravila korektno. Tudi Milan Zver bi si kot predsednik prizadeval, da bi prišlo do dogovora v politiki o ključnih vprašanjih. Meni, da je dogovor možen tudi med Janšo in Jankovićem, vendar pa ocenjuje, da se lahko zgodijo določeni premiki naprej tudi brez PS, torej le v dogovoru s SD.

Glede stanja v bankah je sicer Zver še dejal, da je bila napaka prejšnje Janševe vlade, da posredno ni zamenjala Marjana Kramarja na čelu NLB. Glede navedb SDS, da bo pobuda za referenduma dodaten motiv za preiskavo ropa bank, pa je dejal, da je avtonomija tudi preiskovalnih organov relativen pojem. Na borčevskih proslavah ga bomo videli, ko predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik svojih nastopov ne bo izkoriščal za sovražno retoriko do drugače mislečih in drugih držav, o svoji ženi pa je dejal, da je sposobna in bi uspela priti na funkcije, ki jih opravlja tudi, če se ne bi pisala Zver. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.