Igor Mekina

 |  Svet

Srbski 'Watergate'

Del policije naj bi pred nekaj dnevi pričel s prisluškovanjem podpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, telefonu predsednika države Tomislava Nikolića pa naj bi bil po nalogu »bogatih ljudi« prisluškovali že dlje časa

Predsednik države Tomislav Nikolić in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Predsednik države Tomislav Nikolić in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić.
© Arhiv Mladine

Srbsko javnost pretresa nova afera, ki jo mnogi že imenujejo »srbski Watergate.« Podpredsednik vlade Aleksandar Vučić je namreč javnosti sporočil, da je iz državne tajne službe BIA dobil poročilo o tem, da mu je del policije pričel prisluškovati pred tremi dnevi, medtem ko naj bi predsedniku države Tomislavu Nikoliću prisluškovali že dlje časa. Tega sporočila verjetno ne bi bilo, če ne bi po spremembi na vrhu oblasti predsednik države Nikolić najprej kritiziral vrh BIA zaradi »pošiljanja nepomembnih sporočil«, nato pa je prišlo do spremembe na vrhu obveščevalne agencije.

Vendar se v njej in v policiji, ki jo vodi direktor, ki mu je mandat potekel že pred letom in pol, veliko zadev očitno še vedno odvija mimo uradnih poti. Varnostna agencija BIA je tako na primer sporočila, da so na šestnajstih pregledanih objektih Hidrometeorološkega zavoda našli skupaj kar 430 anten neznanih lastnikov in neznanega porekla. Vse to je sprožilo burne odzive v javnosti, saj je po srbski zakonodaji prisluškovanje osebam mogoče zaradi suma kaznivih dejanj in zaradi interesov državne varnosti, vendar vse to zgolj po odločitvi sodišča.

Ob tem je Aleksander Vučić tudi predsednik urada za koordinacijo varnostnih služb, v zadnjem času pa je v ospredju predvsem zaradi pregona organiziranega kriminala, kjer so največji nasprotniki vlade predvsem v krogih tajkunov. Nekdanji minister za okolje in prostor Oliver Dulić iz Demokratske stranke, ki jo vodi Boris Tadić in ki je v Srbiji znan po tem, da je sredi Beograda kupil kmetijsko zemljišče oziroma njivo, na kateri naj bi takoj po spremembi namembnosti v gradbeno parcelo zgradil večstanovansko hišo, se je namreč že znašel za zapahi. Ne sicer zaradi omenjene nenavadne spremembe namembnosti njive, pač zaradi afere s polaganjem optičnih kablov, v katero je vmešano tudi slovensko podjetje. Več sto inšpektorjev pa naj bi pregledovalo tudi poslovanje milijonarja Miodraga Miškovića, lastnika številnih podjetij in glavnega financerja nekoč liberalnega in neodvisnega tednika Vreme.

Predsednik države Nikolić je bil glede teh zadev jasen: »Mi smo tukaj padli v kačje gnezdo. Padli smo med ljudi, ki izkoriščajo visoke funkcije v številnih službah, da bi gospodarili z življenji. Mi smo padli med ljudi, ki so si upali prisluškovati najprej mene, potem pa še Aleksandra Vučića. To se bo moralo preiskati do konca. Tako se v Srbiji ne more živeti. Kdor je navajen, da na ta način kontrolira ljudi, poveljuje njihovim življenjem, da usmerja njihove aktivnosti, ta naj kar takoj zbeži iz Srbije. Od tega boja ne bomo odstopili,« je dejal Nikolić. Na vprašanje, kdo naj bi bil odgovoren za prisluškovanje, je Nikolić dejal le, da gre za 'bogate ljudi'. »Kdor se hoče ukvarjati s politiko, mora ustanoviti stranko, ne pa da se skriva v senci, jemlje denar iz žepa, kupuje duše, prisluškuje, spremlja, jemlje prepise telefonskih pogovorov, snema sporočila ljudi po Srbiji. To mora biti ogromna akcija. V njej bodo zaobjeti številni ljudje. Vedeli so, kaj delajo. Le kaj se sedaj praskajo po glavi?« je ocenil predsednik Srbije.

Po poročanju srbskih časnikov naj bi bil nalog za prisluškovanju Vučiću izdan na zahtevo interesnih skupin in ob pomoči nekoga iz vrha policije. Ob tem je senca suma padla tudi na predsednika vlade in notranjega ministra Ivico Dačića, predsednika Socialistične stranke Srbije (SPS), ki je na položaj predsednika vlade prišel prav ob pomoči glasov sicer večje in v parlamentu najmočnejše Srbske napredne stranke (SNS), ki jo vodi Aleksander Vučić in ki jo je ustanovil Tomislav Nikolić. »Če se ugotovi odgovornost policije za prisluškovanje, potem bo celoten vrh policije zamenjan, aretiran in procesuiran,« je v zvezi s to afero izjavil Ivica Dačić. Predsednik vlade je tudi napovedal pobudo za spremembo zakonodaje, ki bo omogočila civilni nadzor nad delom policije. Od direkcije policije pa je zahteval poročilo o omenjenih trditvah o prisluškovanju, istočasno pa je Notranjemu nadzoru dal nalog za preiskavo. »Po zakonu vodi policijo direktor policije. Minister ne odobrava in ne daje soglasja za akcije in prav tako ne za prisluškovanje. To velja tudi v tem primeru,« je dejal Dačić.

V javnosti so se že pojavila ugibanja, da naj bi bil pravi krivec za navedeno prisluškovanje Rodoljub Milović, šef Uprave kriminalistične policije, saj naj bi po njegovem nalogu preverjali telefon podpredsednika vlade Aleksandra Vučića. Od Milovića so že zahtevali poročilo, v njem pa naj bi na petih straneh opisal, da se v kriminalistični policiji »dogajajo stvari izven njegovega nadzora«, ter da sploh ne ve, da naj bi podpisal nekakšen nalog za prisluškovanje. Preiskavo je napovedal tudi direktor policije Milorad Veljović, ki po zaradi afere prekinil bolniški stalež. V izjavi za medije je kot možen razlog za prisluškovanje navedel delo vlade v zvezi s spornimi privatizacijami v Srbiji – gre za 24 primerov –, na katere je sicer v več svojih poročilih o napredku Srbije opozorila tudi Evropska komisija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.