|  Družba

Z aplikacijo proti kontrolorjem

Zagrebčani proti podražitvam z aplikacijo za razkrivanje kontrolorjev

Večinoma mlajši Zagrebčani vztrajajo pri vožnji brez vozovnic, še posebej odkar je podjetje Zagrebški električni tramvaj (Zet) občutno podražil cene vozovnic.

Večinoma mlajši Zagrebčani vztrajajo pri vožnji brez vozovnic, še posebej odkar je podjetje Zagrebški električni tramvaj (Zet) občutno podražil cene vozovnic.
© Nacional

Nasprotniki visokih cen vozovnic mestnega prometa v Zagrebu so napovedali aplikacijo za pametne telefone, ki bo uporabnike opozarjala, kje se gibljejo kontrolorji potnikov na tramvajih in avtobusih mestnega prometa. Na ta način bi se namreč uporabniki lahko še vedno izogibali plačilu vožnje in se vozili brez vozovnic.

Večinoma mlajši Zagrebčani vztrajajo pri vožnji brez vozovnic, še posebej odkar je podjetje Zagrebški električni tramvaj (Zet) občutno podražil cene vozovnic. Te so med najdražjimi v Evropi. Posamezna Zetova vozovnica na kiosku stane 12 kun (1,60 evra), če jo potnik kupi v vozilu pa 15 kun (dva evra). Nočne vozovnice so še dvakrat dražje. Zet je zvišanje cen opravičeval z velikimi stroški in izgubami, kontrole vozovnic pa so poostrili ravno zaradi številnih potnikov, ki se vozijo brez njih.

Nezadovoljni meščani so zatem vzpostavili spletno stran na Facebooku "Ujemi zetovca", ki ima več kot 12.000 všečkov. Napovedali so tudi aplikacijo za razkrivanje kontrolorjev, ker ocenjujejo, da ima vsak državljan pravico do informacij. Lokacije kontrolorjev Zeta so ocenili kot izjemno koristno informacijo. V Zetu so potrdili, da so seznanjeni s pobudo. "Razvoj komunikacijskih tehnologij odpira prostor za različne informacije, kot je tudi tista o naših kontrolorjih. Tudi v Zetu bomo sledili tehnologiji in prilagodili delo kontrolorjev dogodkom na terenu," je povedal tiskovni predstavnik Zeta Tomislav Jurić.

Poudaril je, da cilj ni represija, temveč spodbujanje zavesti pri potnikih, da je za prevoz treba plačati. Tako kot za vsako drugo storitev, je dodal. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.