|  Družba

Bo Marinič vrnil poslanski mandat?

Višje sodišče pritrdilo obsodilni sodbi Mariniča

Ih bin ajn mitglid des SDS Branko Marinič.

"Ih bin ajn mitglid des SDS Branko Marinič."
© Matej Leskovšek

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo odločitev kranjskega okrajnega sodišča, ki je poslanca SDS Branka Mariniča zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Marinič ocenjuje, da je sodba krivična, saj da ni kriv očitanega mu kaznivega dejanja, in napoveduje pritožbo. Mariniča je kranjsko okrajno sodišče aprila letos obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, kar je včeraj višje sodišče potrdilo.

Marinič krivdo zanika. V izjavi po odločitvi sodišča je dejal, da ga je ta presenetila, in napovedal, da bo izkoristil "vsa pravna sredstva", da bi dokazal svojo nedolžnost. Na vprašanje, ali še uživa podporo stranke, je povedal, da o tem odločajo organi stranke. Sam o odstopu z mesta poslanca ne razmišlja, "drugo pa je, kaj in kako se bodo odločali organi stranke". Prav tako Marinič ne namerava z mesta poslanca odstopiti v primeru, če bi sodbo potrdilo še vrhovno sodišče. "Gre za ustavno kategorijo, o kateri malokdo spregovori, v katerih primerih poslancu preneha mandat," je pojasnil Marinič. Zakon o poslancih sicer določa, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. Povedal je še, da že ves čas vztraja, da ni kriv, zato se sprašuje, kje drugje kot v politiki naj išče motive za takšne obtožbe.

Tožilstvo Mariniču očita, da je kot študent kranjske fakultete za organizacijske vede leta 2005 na izpit iz nemščine poslal nekoga drugega ter da se je na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavila neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino. V SDS pričakujejo, da bo njihov poslanec Branko Marinič vrnil poslanski mandat, so sporočili iz te stranke. Sami namreč v sporočilu za javnost navajajo, da je današnja sodba ljubljanskega višjega sodišča, ki je potrdilo obsodilno sodbo kranjskega okrajnega sodišča, pravnomočna, čeprav je Marinič napovedal pritožbo. Če pa Marinič vrne poslanski mandat, ga bo v državnem zboru nadomestil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš.

Po mnenju predsednika DZ Gregorja Viranta je "kristalno jasno", da bi moral poslanec SDS Branko Marinič po dveh "nedvoumnih sodbah sodišč na dveh stopnjah" takoj odstopiti. Odstop bi bil v tem trenutku za Mariniča tudi edina častna poteza, hkrati pa tudi nujna za zavarovanje ugleda DZ, je v izjavi za STA ocenil Virant. Če Marinič ne odstopi s funkcije poslanca, so nadaljnje odločitve oz. vprašanje izključitve v rokah njegove stranke, pravi Virant. "Če bi se to zgodilo v DL, bi to storili v trenutku," zagotavlja. Poudarja še, da je sodba višjega sodišča glede Mariniča še eden od kamenčkov v mozaiku slabega ugleda državnega zbora. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.