|  Družba

»Oprostite, gospa učiteljica, ste lezbijka?«

Raziskava: Polovica istospolno usmerjenih učiteljev razkrila svojo spolno usmerjenost

Avtorici sta ugotovili tudi, da se istospolno usmerjeni učitelji med poukom o homoseksualnosti še manj pogovarjajo kot heteroseksualno usmerjeni.

Avtorici sta ugotovili tudi, da se istospolno usmerjeni učitelji med poukom o homoseksualnosti še manj pogovarjajo kot heteroseksualno usmerjeni.
© Arhiv Mladine

Polovica istospolno usmerjenih učiteljev in učiteljic, ki so sodelovali v anketi o položaju zaposlenih istospolno usmerjenih v slovensko vzgojno-izobraževalnem sistemu, je razkrila svojo spolno usmerjenost, kaže raziskava. Po besedah ene od avtoric raziskave Jasne Magić, med njimi obstaja strah pred tem, kaj bodo rekli starši. Avtorici raziskave sta Jasna Magić in Ana Janjevak, podatke pa sta zbrali s pomočjo spletnega vprašalnika med marcem in novembrom 2010 ter z dvanajstimi poglobljenimi intervjuji z učitelji in učiteljicami.

Vprašalnik je izpolnilo 123 posameznikov, ki so se identificirali kot lezbijke, geji ali biseksualci oziroma biseksualke, je zapisano v lansko leto objavljenem raziskovalnem poročilu z naslovom Oprostite, gospa učiteljica, ste lezbijka? Tretjino odgovorov sta avtorici dobili z osnovnih šol, tretjino s srednjih in tretjino s fakultet, sta povedali na okrogli mizi, ki jo je pripravilo Društvo informacijski center Legebitra v sklopu Dni raznolikosti. Po besedah Magićeve je bilo vodilo raziskave vprašanje, ali lahko istospolno usmerjeni učitelji delujejo kot podpora istospolno usmerjenim dijakom. Avtorici sta preko odgovorov ugotovili, da temu ni tako.

Glede na rezultate raziskave je približno 80 odstotkov vprašanih deloma razkritih v domačem in drugih okoljih, v delovnem okolju pa svojo istospolno usmerjenost razkrilo 50 odstotkov vprašanih učiteljev in učiteljic. Ti pa so po besedah Magićeve razkriti le nekaterim sodelavcem, veliko pa je odvisno tudi od podpore vodstva. "Predvsem osnovne šole so zelo zaprte za to temo, srednje šole se malo odpirajo," je pojasnila. Dodala je, da negativne izkušnje opažajo predvsem izven Ljubljane, čeprav tudi Ljubljana ni izrazito odprto okolje.

Avtorici sta ugotovili tudi, da se istospolno usmerjeni učitelji med poukom o homoseksualnosti še manj pogovarjajo kot heteroseksualno usmerjeni. "Pri istospolno usmerjenih učiteljih obstaja ogromen strah v primerjavi s heteroseksualno usmerjeni učitelji glede tega, kaj bodo rekli starši," je tudi povedala Magićeva. Po njenih besedah je ena od intervjuvank pristala pri ravnatelju, ker je pri pouku govorila o istospolnih družinah, saj se je eden od staršev pritožil, da je govorila o nemoralnih stvareh.

Magićeva je dejala, da je učiteljeva razkritost poleg podpore dijakom pomembna tudi za podporo drugim učiteljem. "Ko se enkrat razprava odpre, ugotoviš, da večina okolij ni tako homofobnih, kot si mislimo, da so," je pojasnila in dodala, da so z raziskavo pokazali, da ni samo en istospolno usmerjen učitelj na zbornico. Avtorici sta po raziskavi ugotovili tudi, da je bilo med intervjuji, ki sta jih opravili, veliko ljudi nerazkritih, po intervjujih pa so se razkrili, ker so izvedeli za izkušnje drugih. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.