Igor Mekina

 |  Svet

Generalna skupščina o palestinski državi

Generalna skupščina OZN bo danes glasovala o zelo pomembnem koraku, ki bi lahko pomenil nov korak proti splošnemu in nepovratnemu priznanju Palestine kot države

Generalna skupščina OZN bo namreč glasovala o tem, ali naj se Palestini prizna status države opazovalke in nečlanice OZN. To še zmeraj ne pomeni, da bo Palestina s tem postala priznana država za vse države sveta, saj nekatere – med njimi pa predvsem ZDA in Izrael, ki sta tu v izraziti manjšini – Palestine še zmeraj ne priznavata za državo. V primeru, če bi Palestina postala polnopravna članica OZN, teh dilem ne bi bilo več, saj lahko članice OZN postanejo samo države, zato včlanitev v OZN avtomatsko pomeni tudi mednarodno, kolektivno priznanje državnosti neke entitete.

Prav zato je tudi status nekaterih drugih entitet ali 'de facto držav', ki še niso uspele postati članice OZN, še zmeraj vprašljiv. Za včlanitev v OZN bi svoje soglasje najprej moral podati tudi VS OZN, kjer pa sedijo predstavniki petih stalnih članic OZN, med katerimi vsaj predstavnik ZDA v primeru Palestine za takšen predlog zagotovo ne bi dvignil roke. Pri vprašanju statusa države opazovalke to ni potrebno in zato obstaja velika verjetnost, da bo GS OZN takšen status Palestine tudi uradno potrdila. Za Palestince bo to vsekakor zgodovinski trenutek, kot je ta dogodek opredelil njihov predstavnik pri OZN. Včeraj je namreč pet držav članic EU javno objavilo, da bodo podprle palestinsko zahtevo.

Sprejem resolucije, ki bo sedanji status palestinske misije iz 'entitete' spremenila v 'opazovalno misijo države nečlanice', bo namreč po besedah Rijada Mansurja, predstavnika Palestine v OZN, »zgodovinski trenutek v borbi palestinskega naroda in v zgodovini OZN«. Glasovanje je predvideno v četrtek, na 65 – letnico resolucije, s katero je GS OZN ukinila britanski mandat nad Palestino in uzakonila delitev Palestine na dve državi, Izrael in Palestino. Vendar so Palestinci takšno resolucijo zavrnili in se pričeli bojevati z Izraelom, to stanje pa traja vse do danes. Do tega trenutka je 132 od 193 članic Generalne skupščine OZN držav priznalo palestinska ozemlja kot 'suvereno državo'.

Med temi državami pa ni Slovenije, kar je precej nenavadno, saj je država doslej priznala pravico do samoodločbe tudi narodom, ki že imajo svoje države, zato je nenavadno, da Slovenija tega ne priznava tudi narodu, ki nima nobene svoje druge države. Slovenski zunanji minister tako ne bo dal naloga slovenskemu veleposlaniku pri OZN, da skupaj z Francijo, Španijo, Dansko, Norveško in Švico tudi slovenska diplomacija podpre upravičene zahteve Palestine – kar je glede na udinjanje politiki ZDA, ki so jo doslej pokazali številni slovenski politiki, verjetno precej razumljivo. Manevrski prostor slovenske diplomacije pa omejujejo tudi orožarski posli Slovenije z Izraelom.

Načrt resolucije poziva na vzpostavitev »neodvisne Palestine, suverene, demokratične, obstojne države, ki meji na Izrael v miru in varnosti, na podlagi meja pred 4. junijem 1967«. Na glasovanju bo prisoten tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki se zadnje mesece nahaja pod hudimi pritiski ZDA in Izraela in je soočen z zahtevami za preložitev glasovanja. Izrael in ZDA poudarjata, da je »predlog enostranski« in da je dogovor mogoč »edino skozi neposredna izraelsko-palestinska pogajanja«. Gre seveda za zelo nekonsistentno stališče, saj so diplomati ZDA v primeru razglasitve neodvisnosti Kosova in še nekaterih drugih podobnih primerih zagovarjale prekinitev pogajanj in rešitev problemov z enostranskimi dejanji, ki naj bi proizvedle nepovratne učinke.

Ameriški kongres je zagrozil celo z ukinitvijo finančne pomoči (okoli 200 milijonov dolarjev) za financiranje palestinskih začasnih oblasti, ZDA pa bi lahko prekinile tudi financiranje tistih agencij OZN, ki bi jim lahko pristopila Palestina ob spremembi svojega statusa. ZDA so na primer prenehale financirati UNESCO, ko je ta agencija OZN za kulturo sprejela Palestino kot 195. članico. Dva ameriška zakona iz let 1990 in 1994 pa ZDA prepovedujeta tudi financiranje katerekoli druge agencije OZN, ki bi Palestino sprejela kot neodvisno državo. Izrael je tudi zagrozil, da bo zadržal sredstva, ki jih zbira za palestinske oblasti. »Cilj je priti do rešitve o dveh državah in to z diplomatskimi, mirnimi in demokratičnimi metodami. Tisti, ki ne bodo podprli teksta resolucije, pa bi lahko namerno ali nenamerno podprli izbiro vojne in uničenja, medtem ko bodo tisti, ki bodo glasovali za resolucijo, na strani miru,« je dejal Mansur.

Tudi gibanje Hamas, ki nadzira Gazo in se je doslej temu koraku nasprotovalo, je podprlo omenjeno resolucijo. Nov status bi lahko Palestini odprl vrata tudi za tožbe zoper Izrael zaradi vojnih zločinov pred Meddržavnim kazenskim sodiščem in v skladu z Rimskim statutom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.