Čas nasilja

Delavsko-punkerska univerza je v izjavi za javnost 28. novembra podprla spontane demonstracije na Kongresnem trgu in Trgu republike. Na Kongresni trg smo se odpravili protestirat proti reformam in ukrepom, ki ovirajo gospodarski razvoj in kakovostno delovanje javnega sektorja, s čimer zmanjšujejo blaginjo vsega prebivalstva. Prepričani smo, da je to razlog, zaradi katerega se je na miroljubnem protestu zbrala tolikšna množica.

Protest je v solidarnosti združil vse družbene skupine in generacije. Policisti so bili razumevajoči, delovali so korektno in sprejemali cvetje, ki so jim ga delili demonstranti. Zato ostro obsojamo ugrabitev dogodka, ki ga je izvedla majhna, a dobro organizirana skupina skrajnih desničarjev, ki so odgovorni za nasilno ravnanje, do katerega je prišlo. V zvezi s tem bi radi opozorili na dvoje.

Potem ko so policijske enote ukrepale proti provokatorjem in so se ti poskrili v množico, je bilo težko razlikovati med nasilneži in drugimi demonstranti. Jezni vzkliki množice so se zato pomotoma obrnili na policiste. Toda v nasprotju s tem, kar se je zgodilo v Mariboru, so policisti tokrat ostali zbrani. Silo so uporabili zgolj proti provokatorjem. S tem so se v praksi potrdile izjave policijskega sindikata, da tudi policisti občutijo zgrešene varčevalne ukrepe in da tudi sami niso zadovoljni s stanjem v državi.

Zato policisti niso bili le oboroženi ščit oblasti, ampak so predvsem varovali sodržavljane v skupni stiski. Tako v širšem okviru kot v konkretnih razmerah, kakršne so bile včerajšnje, moramo zato pravilno prepoznati pravo točko konflikta. Danes ne gre za spopad med policisti in protestniki, ampak za nasprotovanje ravnanju izvoljenih predstavnikov ljudstva, ki ogroža dostojno življenje ljudi na obeh straneh varnostnih ograj. Ne demonstriramo proti policistom, ampak proti političnemu razredu.

Če hočemo, da bodo naša prizadevanja uspešna, moramo narediti korak naprej in si znova prisvojiti politično delovanje. Ne smemo dovoliti, da bi politika ostala sinonim za politikantstvo in koruptivnost tega ali onega župana, direktorja ali ministra. Politika mora biti dejavnost državljank in državljanov, ki so sposobni jasno in javno izraziti svoja stališča. Ustvarjanje navidezne enotnosti, ki jo simbolizira vzklikanje navijaške parole »Lopovi!«, ne zadostuje. Nacionalistična stališča provokatorjev so nesprejemljiva in ne pomenijo nikakršne alternative aktualni vladi. Namesto abstraktnega zavračanja »politike« moramo zavrniti konkretne vladne ukrepe v gospodarstvu in širšem javnem sektorju. Afirmirati moramo alternativne rešitve, ki jih vlada namerno ignorira, in doseči, da se uveljavijo!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.