Čas nasilja

V ponedeljek, 3. 12. 2012, sem gledala na TVS oddajo, v kateri sta bila gosta dr. Lojze Ude , pravnik in ustavni sodnik, ter dr. Ivan štuhec prof. moralne teologije, vsebina pogovora pa so bile demonstracije.

Dr. Lojze Ude je zelo dobro opisal bistvo protestov in vzrokov zanje, medtem ko je dr. Ivan Štuhec pokazal popolno nepoznavanje problematike in ni niti slučajno razumel sporočil, ki jih pošiljamo ljudje, ki protestiramo. Povedal je, da bi morali biti protesti prijavljeni in uradno dovoljeni in tudi vsebina protestov se mu ne zdi dovolj jasna in artikulirana, pravzaprav ne ve, kaj sploh hočejo protestniki in ne sporočajo nekih konkretnih predlogov za rešitev situacije.

Dr. Ivan Štuhec, ne morem verjeti, da vi, kot predstavnik cerkve, ki bi po Kristusovem nauku morala biti na strani ponižanih in razžaljenih, revnih in obubožanih, pravičnih in poštenih niste sposobni slišati glas ljudstva, ki jasno in glasno zahteva (če bi si le transparente, ki so si jih ljudje sami napisali prebrali, bi vedeli): pravično državo, odstop skorumpiranih in inkriminiranih politikov, sankcioniranje gospodarskega kriminala, odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, vrnitev pravic delavcem, pokojnin upokojencem, ki so jim jih neupravičeno zmanjšali z ZUJF-om, hrano otrokom v šoli, univerzam sredstva, da bodo lahko izpeljale izobraževalne programe ...

Ali res niste slišali matere samohranilke, ki dela cele dneve in ne more plačati položnic, mladega fanta, ki je imel srečo, da je končno našel službo, pa s svojo plačo ne more otroka peljati na morje, organizirati praznovanja rojstnega dne, pa državne uslužbenke, ki je že izpolnila pogoje za upokojitev, pa s 500 evri pokojnine sama ne more preživeti, pa matere samohranilke, državne uslužbenke, ki z 900 evri preživlja sebe, sina , mater in plačuje še 200 eur oskrbnine za očeta v domu, ker so mu z ZUJF-om znižali pokojnino kot nekdanjemu oficirju v JNA, pa študentke, ki se je po končanem bolonjskem programu vpisala na magistrski študij, pa naslednje leto drugega letnika ne bo mogla vpisati, ker ne bo sredstev za izvedbo študija na glasbeni akademiji, pa diplomantke Filozofske fakultete, ki išče službo, hodi na razgovore, kjer so navdušeni nad njenimi referencami, na koncu pa ji povedo, da nimajo sredstev za redno zaposlitev, lahko pa bi delala pri njih preko Študentskega servisa, pa upokojenega paznika v zaporu, ki ima 40 let pokojninske dobe in 670 eur pokojnine. Še in še bi lahko slišali zgodb, če bi se udeležili protestov, a zdi se mi, da vas take zgodbe ne zanimajo!

Ljudje smo šli na ulice, ker smo se znašli v brezizhodnem položaju, obljubljali so nam, da bodo iz Slovenije naredili Švico, zdaj pa se nam dogaja obratno. Uspešni in sposobni mladi si najdejo mesto v tujini, kjer cenijo njihovo znanje in sposobnosti in jih temu ustrezno tudi plačajo, kajti doma nimajo perspektive. Delavci imajo vse manj pravic in delajo za 500, 600 eur, politiki pa več tisoč eur, kljub temu da delajo slabo, se med seboj prepirajo in so sami sebi namen ter peljejo državo v vse večjo bedo.

Protestiramo zato, da postanejo v naši državi osnovne vrednote poštenost, strokovnost, solidarnost, družbena odgovornost, moralno in etično vedenje kot protiutež vrednot večine naših sedanjih politikov, ki so zgolj oblast, moč in denar.

Pravzaprav se borimo za vrednote, ki so osnove Kristusovega nauka, a katoliška cerkev oziroma njeni predstavniki nanje vse bolj pozabljajo. Mislim, da bi v sedanjem času zelo potrebovali sodobnega Lutra, ki bi reformiral katoliško cerkev.

Glede konkretnih rešitev vseh omenjenih problemov pa naj vas ne skrbi; če jih peščica naših sedanjih poštenih politikov ne bo sposobna najti, ima slovenski narod še vedno (kljub begu možganov v tujino) dovolj strokovnjakov, ki so pripravljeni in sposobni spremeniti sistem, ki ne deluje!

Gospod Štuhec, upam, da vam je zdaj bolj jasno zakaj protestiramo in bomo protestirali, dokler ne bodo naše zahteve izpolnjene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.