Klemen Košak

 |  Mladina 49  |  Politika

Neonacisti so tu

Ne sledite jim!

“Črne brigade” na Trgu republike v Ljubljani, 30. november 2012

“Črne brigade” na Trgu republike v Ljubljani, 30. november 2012
© @madpixel

Na dan državnosti leta 2009 je v lokalu Cafe Open, znanem po tem, da se v njem zbirajo istospolno usmerjeni, potekal literarni večer v okviru tedna Parade ponosa. Okoli devete ure je aktivist Mitja Blažič stopil ven, da bi si prižgal cigareto, in zaslišal topotanje množice težkih čevljev. Obrnil se je na desno in videl, da proti lokalu teče devet fantov. Oblečeni so bili v črno, na glavah so imeli kapuce, podkape ali maske, v rokah so nosili bakle z rdečimi sikajočimi plameni, hokejske palice, kamne in kose asfalta ter vpili »Pedri!«. Blažič, ki je stal pred vhodom, se ni umaknil, zato ga je eden od fantov začel pretepati s pestjo in kamnom. Drugi ga je zbil na tla, pridružilo se jima je še nekaj napadalcev, ki so Blažiča še nekaj sekund brcali in tepli s palicami in baklo. Večina gostov se je razbežala, nekdo se je zadrl »Pokliči policijo«, fantje pa so še razbili steklo na vratih in v lokal vrgli baklo. Ko se je Blažič pobral in prijel stol, da bi se branil, so storilci že zbežali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.