Janševa zmaga

Ko se je gospod Tanko te dni polotil analize vzrokov demonstracij v slovenskih mestih, je mimogrede, vendar pošteno in transparentno razkril, zakaj je Veliki Vodja in z njim vsa njegova stranka z njenim celotnim volilnim telesom odločno in prepričljivo glasovala proti predsedniškemu kandidatu Türku in, seveda, za Pahorja. Ko se cenjeni gospod sprašuje, zakaj se »ulica« ni zgodila v času Pahorjeve vlade, naniza vrsto zanimivih ocen tedanjih ukrepov, zakonov in njihovih učinkov. Med njimi bi tudi z lučjo pri belem dnevu ne našli prav ničesar pozitivnega. Tanko namreč pronicljivo in natančno navede, kako brezobzirni so bili ukrepi prejšnje vlade do ljudi, ki jih je kriza najbolj prizadela. In ima popolnoma prav! Pahor je, če sledimo argumentom enega najvidnejših politikov SDS-a, z enim zamahom odvzel možnost istočasnega prejemanja državne štipendije in otroškega dodatka, zaostril oz. močno poslabšal je pogoje subvencioniranja prehrane dijakom in študentom, grobo je posegel v varstvene dodatke in socialne pomoči, mladim družinam je ukinil brezplačni vrtec za drugega otroka, radikalno je zmanjšal mesečno pomoč ostarelim kmetom … »In trpežno ljudstvo ni reagiralo,« je razočaran Tanko.

Gospodu poslancu smo za navedeno analizo lahko hvaležni. Ne gre namreč dvomiti, da so bila vsa našteta (in gotovo še druga, »pohvale« vredna) dejstva o Pahorju in njegovi vladavini vsaj njemu in stranki SDS dobro znana že pred drugim krogom predsedniških volitev. Sedaj pa smo (končno!) tako rekoč iz prve roke in brez ovinkarjenja izvedeli, zakaj so v SDS (in verjetno še v kakšni sorodni stranki) podprli predsedniškega kandidata Boruta Pahorja. Ta pa je o sebi tako ali tako dovolj razkril z »neznosno lahkim besedičenjem«, če navedemo zgolj eno od še ne tako daljnih izjav dr. Gregorja Viranta o veličini človeka, ki bo 22. decembra prisegel kot predsednik Republike Slovenije. In ljudi, ki so ga volili, presenetil bolj, kakor so oni njega. Upajmo, da bo tako zelo presenečenih le tistih 25% volivcev in ne vse slovensko ljudstvo. Scenarij za to farsično kriminalko, ki bi prav kmalu lahko prerasla v nacionalno tragedijo, je tako ali tako že spisal Tomaž Majer. Nemara je ob asistenci dveh imenitnih gospodov na nedavni večerji malce zadišalo tudi po smodniku …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.