Igor Mekina

 |  Svet

Obama ne bo preganjal uporabe marihuane

Ameriški predsednik Barack Obama in zvezna vlada očitno ne bosta nasprotovali legalizaciji marihuane za osebne namene, čeprav je to v nasprotju z zvezno zakonodajo

Uporaba marihuane za »rekreacijsko« oziroma »osebno« uporabo, ki so jo na referendumih izglasovali prebivalci dveh ameriških zveznih držav, Washingtona in Kolorada v ZDA, že napoveduje nekatere težave zaradi kolizije zakonov na zvezni in ravni posameznih držav. Vendar administracija Baracka Obame proti tej odločitvi volivcev dveh držav očitno ne bo nasprotovala, v kolikor bo sledila zadovoljiva uresničitev volje ljudi.

V intervjuju za postajo ABC je namreč na vprašanje, ali podpira legalizacijo marihuane ameriški predsednik dejal, da sicer »ne bi šel tako daleč«, da pa je mnenja, da so na tej točki »volivci Washingtona in Kolorada povedali, kaj si mislijo«. Uporaba marihuane tako sicer ostaja »zvezno« kaznivo dejanje, hkrati pa je »legalizirana« v dveh od treh državah, kjer so volivci ob novembrskih volitvah za predsednika države odločali o legalizaciji marihuane za medicinsko uporabo in osebno uporabo. Zvezne države namreč lahko same določijo referendumsko vprašanje. V treh zveznih državah – Koloradu, Washingtonu in Oregonu – so prebivalci odločali o tem, ali je lahko marihuana dovoljena za osebno uporabo oseb, starejših od 21 let. In v dveh državah so volivci pritrdili referendumskemu vprašanju, v eni pa so odgovorili z »ne«. Tako sta Kolorado in Washington postali prvi državi v ZDA, ki sta z določenimi omejitvami legalizirali marihuano, v Oregonu pa so pobudo zavrnili. Prav tako bo dovoljena tudi prodaja marihuane v trgovinah na podoben način, kot imajo v ZDA že regulirano prodajo alkohola. V Koloradu bo dovoljeno tudi gojenje marihuane, a ne več kot šest rastlin. V Washingtonu pa gojenje rastlin še vedno ni dovoljeno.

Po mnenju analitikov delna legalizacija marihuane v dveh državah pomeni še več neusklajenosti med lokalno in zvezno zakonodajo, saj slednja še vedno popolnoma prepoveduje uporabo te droge. Amandma 64 bodo sedaj v Koloradu zapisali v ustavo zvezne države, tako bodo legalizirali in regulirali proizvodnjo, posedovanje in distribucijo marihuane med polnoletnimi. Guverner Kolorada John Hickenlooper je opozoril, da zvezni zakoni še vedno določajo, da je ta rastlina prepovedana droga, zato naj se ne veselijo preveč. Obljubil je, da bodo voljo ljudi spoštovali, čeprav jih čaka težak proces legalizacije. Podobno kot v Koloradu so se tudi v zvezni državi Washington odločili podpreti uporabo marihuane za osebne potrebe polnoletnih ljudi. Vendar so iniciativi 502 dodali visoke davke, in sicer kar 25-odstotni davek. Vsak polnoletni posameznik bo istočasno pri sebi lahko imel 28,5 grama te rastline. Ob tem pa so v Arkansasu, Montani in Massachusettsu odločali tudi o uporabi marihuane v medicinske namene. V Arkansasu so se odločili proti, v Massachusettsu za, v Montani pa je bila marihuana v medicinske namene dovoljena že prej in so na referendumu odločali samo o zaostritvi pogojev za pridobitev uporabnih pravic. Raba marihuane v zdravstvene namene je sicer dovoljena v 17 ameriških zveznih državah.

Ameriški predsednik Obama je v zvezi s tem vprašanjem v intervjuju za ABC še dejal, da ima »zvezna vlada veliko dela, kar se tiče kriminalnih dejanj« ter da »s stališča prioritet nima smisla, da se skoncentriramo na tiste, ki drogo uporabljajo v osebne namene in to v državi, ki je že povedala, da je na državni ravni njena uporaba dovoljena«. Vendar je zvezno ministrstvo že doslej napovedovalo, da bo ocenilo legalizacijo v Koloradu in Washingtonu in po potrebi sprožilo tožbe, česar je bilo strah tudi politike v obeh zveznih državah. Zvezni uradniki so dejali, da bodo pred odločitvijo preučili konkretne predpise, s katerimi bo uresničena pravica do osebne uporabe marihuane. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da predsednik Barack Obama meni, da je potrebno v primeru boja proti drogam »speči večje ribe« in da so njegova stališča v tem pogledu podobna stališčem do medicinske uporabe marihuane v državah, kjer je to uzakonjeno, toda »zakon je zakon, zato je naložil ministrstvu za pravosodje, da oceni te referendumske odločitve ter da oceni, kako postopati naprej«.

Državni tožilec Kolorada je pri tem opozoril, da je njegova dolžnost izvajanja zveznega zakona o nadziranih substancah »ostala nespremenjena,« kajti »posamezne države in izvršna telesa ne morejo razveljaviti odločitve, ki so sprejete v kongresu«, tako da ne glede na spremembe v Koloradu in Washingtonu »gojenje, prodaja ali posedovanje marihuane ne glede na količino v skladu z zveznim zakonom ostaja nezakonito«. Pri tem so bili vsi zvezni uradniki še posebej opozorjeni, da »je prinašanje kakršnekoli količine marihuane v prostore zveznih oblasti, vključno z zveznimi zgradbami in nacionalnimi parki v skladu z zveznim zakonom nezakonito«. Kako bo razrešen spopad med zvezno zakonodajo in zakonodajo držav, ki so marihuano legalizirale, zato še zmeraj ostaja nekoliko nejasno in bi lahko bilo v prihodnosti tudi vir nekaterih nepredvidenih zapletov – tudi z neprijetnimi posledicami za državljane, pa tudi tujce, ki bi se po nesreči morda lahko znašli med pravnima mlinskima kamnoma ameriške zvezne in državne zakonodaje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.