Max Modic

 |  Družba

Pozor, znanje na cesti; in Turk ga da v gostilno prenesti

Filozofska fakulteta je zelo zadovoljna z odzivi na akcijo 'Pozor, znanje na cesti!' – superminister Žiga Turk pa malo manj

Študenti AGRFT z javnim gledališkim performansom na Nazorjevi in Čopovi ulici.

Študenti AGRFT z javnim gledališkim performansom na Nazorjevi in Čopovi ulici.
© Maksimiljan Sušnik

Dr. Gorazd Kovačič je v imenu Organizacijskega odbora akcije 'Pozor, znanje na cesti!' podal izjavo za javnost v kateri ugotavlja, da so organizatorji današnjih predavanj zunaj prostorov fakultete zelo zadovoljni z odzivi učiteljev, študentov, ostalih obiskovalcev, upravljalcev prostorov, v katerih so gostovala naša današnja predavanja, in policistov, ki so jih varovali. »Obisk predavanj je bilo presenetljivo dober,« piše Kovačič. »Srečali smo številne posameznike in posameznice, ki so si danes posebej vzeli čas za obisk naših predavanj. Predavanjem, ki so bila najavljena včeraj, so se danes pridružila še nekatera dodatna. Ocenjujemo, da če bi današnjo akcijo pripravljali dlje časa, bi se nam pridružilo še več fakultet, saj smo dobili pozitivne odzive tudi od kolegov z naravoslovja in tehnike.«

Organizatorji se ob tej priložnosti zahvaljujemo tistim, ki so jim odprli vrata svojih ustanov, partnerskim fakultetam (FDV, PeF, AGRFT) ter številnim učiteljem in študentom, ki so priskočili na pomoč pri organizaciji današnjih dogodkov. »Poudarjamo, da smo pri pripravi današnje manifestacije za ohranitev kvalitetnega in brezplačnega javnega visokega šolstva enakopravno sodelovali zaposleni in študentje. Hvala tudi medijem za izčrpno pokrivanje dogodkov,« zaključi Kovačič in dodaja, da bodo končne podatke o skupni udeležbi na današnjih predavanjih sporočili takoj, ko jih bodo zbrali.

Protestu Filozofske fakultete se je danes pridružila tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in sicer s svojim gledališkim 'Dogodkom na mestu', v katerem so študenti in profesorji združili predavanja iz kostumografije, sodobnih plesnih tehnik, gledališkega petja in tehnike govora. Javni gledališki performans so preselili na Nazorjevo in Čopovo ulico ter s tem opozorili javnost na nesprejemljive odločitve vlade v zvezi s politiko visokega šolstva in hkrati izrazili solidarnost prizadevanjem Filozofske fakultete.

No, ločeno sporočilo za javnost pa je prišlo tudi iz superministrstva Žige Turka, ki je akcijo 'Pozor, znanje na cesti!' s superministru lastno aroganco označilo za »nesmiselno in neutemeljeno pobudo, oprto na neresnične trditve«. Po superministrovem mnenju naj bi se ta 'manifestacija' opirala na lažni trditvi, da se vlada zavzema za privatizacijo visokega šolstva in da javno šolstvo meče na cesto. »To enostavno ni res: odkar ta vlada obstaja ni bil odprt niti en sam zasebni visokošolski program. Financiranje zasebnih visokih šol je na natanko isti ravni, kot v času prejšnje vlade. Profesorji torej z izmišljenimi trditvami motivirajo študente za protest, za katerega ni nobenega razloga,« trdi Turkovo superministrstvo, ki se v nadaljevanju samovšečno trka po prsih, kako je z dodatnimi 16 milijoni evrov prisluhnilo vprašanju sredstev za mlade raziskovalce ter tako preprečilo beg možganov, pomladilo univerze in znanost ter okrepilo mednarodno sodelovanje. Tega, koliko je vzelo in koliko namerava še vzeti, v izjavi za javnost ni zaslediti.

In namesto da bi univerze pozdravile to dejstvo, stopnjujejo proteste z dokaj nenavadnimi pobudami, ko svoje učne dejavnosti selijo na ulice, na trge in celo v gostilne, ugotavlja superminister Turk, ki je v sebi trdno prepričan, da »ne gre za protest študentov, ampak za organizirano akcijo profesorjev, katerih status je zagotovljen tudi v prihodnje in katerih delovna mesta niso ogrožena«.

Češnjica na tortici superministrskega izvajanja pa je zadnji odstavek Turkove izjave za javnost, ki ga tule navajamo v integralni verziji: »Na ministrstvu sicer razumemo nelagodje nekaterih na univerzi, ker sredstva v prihodnjem letu ne bodo naraščala in ne bo več raslo število zaposlenih, kot je prišlo v navado v zadnjih letih. V času hude krize, ki pretresa državo, visoke stopnje brezposelnosti in velikega števila družin na robu preživetja tak protest profesorjev z razmeroma visokimi osebnimi dohodki in zajamčeno prihodnostjo ni le neupravičen, ampak je tudi žaljiv za državljane, ki se vsak dan borijo za preživetje ter obremenjujoč za tiste študente, ki resno študirajo, pa se morajo potikati po mestnih trgih in ulicah ter gostilnah, namesto da bi na univerzi sledili predavanjem, kar je njihova pravica in kar davkoplačevalci plačujejo.«

Sapienti sat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.