Klemen Košak

 |  Mladina 51  |  Politika

Lustrirani upokojenci

Nekateri upokojenci za vlado niso pravi

Ena pomembnejših pridobitev, s katerimi je vlada obogatila miselno obzorje Slovencev, je kategorija nepravih upokojencev. To so nekateri, ki pokojnino prejemajo iz proračuna. Zakon o uravnoteženju javnih financ je za 100 do 350 evrov (na najmanj 622 evrov) znižal pokojnino tistim, ki so si je del prislužili v drugih republikah nekdanje Jugoslavije, nekdanjim borcem NOB, taboriščnikom, policistom, rudarjem, poslancem, sodnikom, neupravičeno zaprtim prejemnikom izjemnih pokojnin in še nekaterim drugim.

Znižanje je bilo prihranjeno upokojenim invalidom, nekaterim veteranom vojne za Slovenijo, žrtvam dachavskih procesov, delavcem, ki so proizvajali in predelovali azbest, in duhovnikom. Ustavno sodišče že več mesecev odloča, ali je bil ta ukrep vlade diskriminatoren, opoziciji pa ne uspe prepričati koalicije o nujnosti sprejetja popravkov. Je pa poslancem uspelo preprečiti vladi, da bi te upokojence s pokojninske blagajne prenesla na ministrstva, kjer bi jih dokončno »prečistili«.

Seveda je skrb zbujajoče, da je 622 evrov v Sloveniji nadpovprečna pokojnina, a to smo že vedeli. Še bolj skrb zbujajoče je, da vlada meni, da so pokojnine, ki so višje od tega zneska, previsoke. Najbolj skrb zbujajoče pa je, da to velja le za nekatere.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.