Igor Mekina

 |  Svet

'Natisnite' si svojo puško!

Naročiš preko spleta, natisneš in streljaš

Prvi prototip 'natisnjenega' orožja je namreč deloval samo do šestega strela – nato pa je orožje razpadlo.

Prvi prototip 'natisnjenega' orožja je namreč deloval samo do šestega strela – nato pa je orožje razpadlo.
© Arhiv Mladine

Medtem ko v ZDA nekateri zahtevajo omejevanje dostopa do orožja, si drugi entuziasti prizadevajo izdelati orožje, ki bi si ga lahko vsak prebivalec sveta sam 'natisnil' ob pomoči spleta in sodobnega 3D tiskalnika. Odkar je bil Newtown, mesto z okoli 27.000 prebivalci, ki leži okrog 100 kilometrov severno od New Yorka prizorišče doslej enega od najbolj krutih množičnih pobojev v ameriški zgodovini, so se v ZDA znova razvnele razprave o omejitvi prostih nakupov orožja. Pri napadu na otroke v šoli Sandy Hook gre namreč za največji strelski napad v ZDA po letu 2007, ko se je zgodil podoben napad v centru Virginia Tech.

Posledice tega poboja 20 otrok in 7 odraslih so bile različne – NRA, združenje orožarjev, je predlagalo, da si vse ameriške šole priskrbijo oborožene varnostnike, kajti »slabega človeka z orožjem lahko ustavi samo dober človek z orožjem«. Po drugi strani pa je tudi ameriški predsednik Barack Obama že napovedal, da si bo prizadeval za zaostritev zakonodaje, predvsem glede dostopa do napadalnega orožja, glede omejevanja prodaje streliva ter nabojnikov, ki vsebujejo veliko število nabojev. Zločin, ki naj bi ga zaradi ljubosumja do drugih otrok in strahu, da ga bo mati po ponovni pridobitvi skrbništva nad njim poslala v psihiatrično kliniko, v Newtownu zagrešil 20-letni Adam Lanza, bi tako vendarle lahko privedel do sprememb zakonodaje v ZDA.

Toda to seveda ne bo zajezilo podobnih dogodkov v prihodnosti. Nekateri namreč opozarjajo, da živimo v času, ko si bo vsak ki ima doma t.i. '3D printer' lahko že kmalu izdelal svoje lastno orožje, načrti za dele pa naj bi že bili na voljo - na spletu. Brez preverjanja in nadležnih dovoljenj. Ob tem naj bi bili nekateri 3D tiskalniki na voljo že po zelo zmernih cenah, na primer 'Cube', za 1299 dolarjev. »Le kako se bodo vlade odzvale, če bodo vedele, da ima skorajda vsak državljan na voljo orožje, ki ga lahko dobi preko interneta?« se sprašujejo v reviji Defense Distributed. Njihov cilj je preprost – narediti »Wiki orožje«, ki bi bilo dostopno vsakemu prebivalcu sveta. Projekt poteka ob sodelovanju številnih prostovoljcev in je prav tako na meji legalnosti – morda pa celo nekoliko čez to mejo. Nekih posebnih ukrepov zoper ta projekt za sedaj ni bilo, njihove uspehe in neuspehe pa si je mogoče ogledati tukaj

To orožje je seveda skoraj v celoti izdelano iz plastike, zato je največja težava predvsem toplota, ki lahko že po nekaj strelih uniči orožje, ki naj bi bilo za sedaj namenjeno za 'enkratno uporabo'. Defense Distributed v tem trenutku za 'tiskanje' delov za orožje uporablja RepRap tiskalnik. »Ta projekt bo morda spremenil to, kako gledamo na nadzor nad orožjem in njegovo uporabo. Le kako se bodo odzvale vlade, če se bodo zavedale, da ima vsak državljan neposreden dostop do orožja ob pomoči Interneta. Poskusimo odkriti,« sporoča skupina 'tiskarjev' orožja.

Odzivi na ta projekt so različni. Nek avtor iz Rusije je navdušen, saj naj bi bile v Rusiji restrikcije pri nabavi orožja resen problem. Zato jih podpira in obljublja denarni prispevek. Nek drug avtor si postavlja drugačna vprašanja: »Ne razumem povsem vaše logike glede orožja. Zagotovo si lahko izmislimo bolj vzdržne in humane načine uporabe tehnologije, ki bi bila dovolj močna, da lahko poceni 'tiska' skorajda karkoli neorganskega … Toda kakšen rezultat ste želeli dobiti, ko ste se odločili začeti z orožjem? Vsako orožje rani nekoga drugega. Ali ne bi morali najprej pomagati drugim?«

Naslednji komentator je še bolj določen: »Saj ste zmešani. Kaj je naslednji cilj: tiskanje umazanih bomb?« Sledi še odziv iz Španije: »Nikoli nisem videl orožja v rokah katerekoli druge osebe razen policista. Počutim se varnega. Ne potrebujem orožja in prav tako ne poznam nikogar, ki bi ga potreboval. Če bi kdorkoli vstopil v mojo hišo, bi poklical policijo. Oni so za to usposobljeni in plačani na podlagi naših davkov. Ponoči hodim mirno. Tako sem se sprehajal tudi po pol Evrope lani. Živim v Münstru, Nemčija, že vse leto in se počutim še bolj varnega. Tudi policistov ne vidim pogosto. Nikoli nismo imeli streljanja v šoli ali karkoli podobnega. Nikoli. To se zelo redko zgodi v Evropi, zadnja stvar, ki se jo spomnim so napadi v Norveški leta 2011. V zadnjem tednu pa sem na televiziji videl dva takšna napada v ZDA. Zdi se, da se vsaj enkrat letno zgodi takšno streljanje v ZDA. Orožje je nevarno. Morda se ne zavedate, kako varno je živeti brez orožja prav zato, ker je bilo orožje ves čas okoli vas.«

No, na srečo pa ti poskusi vsaj za sedaj niso zelo uspešni. Prvi prototip 'natisnjenega' orožja je namreč deloval samo do šestega strela – nato pa je orožje razpadlo. Vendar pa to dejstvo kaže še na en problem z nadzorom orožja v ZDA, kjer ljudje uporabljajo orožje že od leta 1800 in imajo generacije državljanov doma cela skladišča orožja – dostop do streliva. Veliko pomembneje bi se bilo zato morda res potrebno osredotočiti na prosto prodajo nabojev, ki jih je ob tem težko izdelati brez posebnih strojev. Naboji pa so danes v ZDA skoraj povsem brez nadzora. Tako je na primer James Holmes, ki je storil masaker ob premieri Batmana, svojih 6.000 nabojev naročil kar preko spleta. Če bi bila ta prodaja bolj omejena, potem tudi entuziasti, ki bi si doma 'sprintali' orožje, brez streliva zanj (ali pa vsaj z omejenimi količinami) ne bi bili tako nevarni kot sicer.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.