Max Modic

 |  Politika

V Janševi 'deželi priložnosti' brutalno pretepli protestnike

V Azerbajdžanu vsakršno vsako javno izražanje nezadovoljstva ali politično oporečništvo naletita na oster odgovor režima

Prijatelji za vedno: Dimitrij Rupel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se je že leta 2006 na Bledu bratil s predsednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom.

Prijatelji za vedno: Dimitrij Rupel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se je že leta 2006 na Bledu bratil s predsednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom.
© Nebojša Tejić / Salomon 2000

Po vsej verjetnosti je nad odločnostjo azerbajdžanske policije, ki je v soboto brutalno razgnala udeležence neprijavljenega shoda v središču Bakuja, navdušen tudi notranji minister Vinko Gorenak. Tamkajšnji represivni organi so pretepli in aretirali več ljudi. Nekaj deset protestnikov se je zbralo na osrednjem trgu Sahil, kjer so protestirali proti uporabi pretirane sile proti mirnim protestnikom. Policisti se niso pustili motiti in so po desetih minutah udeležence shoda razgnali, pri čemer so desetine protestnikov pretepli in aretirali.

"Zbrali smo se, da bi obsodili nezakonito uporabo sile proti mirnim protestnikom," je povedala ena od organizatork shoda, novinarka in aktivistka Hadija Islajlova, ki je bila prav tako med pridržanimi. Vsakršno javno izražanje nezadovoljstva ali politično oporečništvo naleti na oster odgovor režima predsednika Ilhama Alijeva, ki vodi to z nafto bogato nekdanjo sovjetsko republiko. V četrtek je policija uporabila solzivec, gumijaste naboje in vodno topove proti tisočem protestnikov, ki so protestirali proti lokalnim oblastem v mestu Ismajili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.