Klemen Košak

 |  Mladina 5  |  Politika

Razpisi za zasebnike

Zasebnim fakultetam pomaga javni denar

Borut Rončević na ljubljanski javni tribuni Zbora za republiko v pogovoru z Jernejem Pavlinom, tiskovnim predstavnikom SDS

Borut Rončević na ljubljanski javni tribuni Zbora za republiko v pogovoru z Jernejem Pavlinom, tiskovnim predstavnikom SDS
© Borut Krajnc

Dr. Borut Rončević pravi, da je le stežka sprejel povabilo ministra za izobraževanje dr. Žige Turka, naj postane v. d. direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost na ministrstvu za izobraževanje. »Želel sem si raziskovati, predavati, predvsem pa potovati in gostovati po tujih univerzah. Če sprejmem, bo vse, kar sem lepega načrtoval zase, šlo po zlu,« je tuhtal februarja lani, če je verjeti njegovi kolumni Pojdite k vragu, ki jo je dva meseca po tem objavil na spletni strani PlanetSiol.net. »Ampak me je Žiga hitro razorožil. Ali samo pišeš in govoriš ali pa si dejansko pripravljen tudi kaj narediti?« se je spominjal Turkovega prepričevanja. Prejšnji četrtek je Rončević iz vršilca dolžnosti končno postal čisto pravi direktor direktorata. Tako so poskrbeli, da bo imel službo v javni upravi še vsaj pet let. Kaj so potovanja in gostovanja na tujih univerzah v primerjavi s tem, da si uslužbenec ministrstva, ki pomaga tvojim zasebnim interesom?

Na junijskem razpisu za sofinanciranje vključevanja zunanjih strokovnjakov v bolonjski proces je največ sredstev dobila novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ), 450 tisoč od 1,4 milijona evrov. Rončević, eden od ustanoviteljev te fakultete, je pojasnil, da so pač zmagali tisti, ki se bolj trudijo, saj je FUDŠ »s svojo motivirano in kompetentno ekipo« prijavil 17 programov in bil uspešen z osmimi, ljubljanska univerza, »ki kriči in benti zaradi varčevalnih ukrepov in grozi z rdečimi številkami«, pa sedem in je bila uspešna s štirimi. A pozabil je povedati, da je FUDŠ pri dveh od teh programov zgolj spremenil ime, pet pa jih je imelo navedene enake aktivnosti.

Zanimivi so tudi januarski rezultati razpisa Agencije za raziskovanje (ARRS) za mentorje mladim raziskovalcem. FUDŠ je bil trikrat uspešnejši od Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Mentor bo tudi Rončević, ki je član upravnega odbora agencije. Prednost pred predavatelji s FDV-ja je pridobil predvsem v kategoriji pridobivanje sredstev iz virov zunaj ARRS-a, je poročal Dnevnik. FUDŠ poleg tega sodeluje z državnimi podjetji.

Nekaj dni kasneje so bili objavljeni še rezultati razpisa za vzpostavitev kreativnih jeder. Dnevnik je že avgusta opozarjal, da je razpis prirejen tako, da bo na njem uspešna novomeška Fakulteta za informacijske študije, kjer je Rončević predavatelj. Odločilen je bil indeks razvojne ogroženosti in z nekaj prožnosti ministrstva se je jugovzhodna regija za las uvrstila v razred, ki je prinesel veliko točk. Tako je FIŠ dobil skoraj milijon evrov, ljubljanska univerza pa nič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.