Pomanjkanje minimalne spodobnosti

Pod Triglavom

Pod Triglavom je bilo v času krize za izhod iz nje zaslediti kar nekaj dobrih, naprednih, uporabnih misli, pobud. V zadnjih mesecih jih je bilo še več. A neverjetno je, da se nobena od teh ne preveri in uporabi. Vzrok in posledica so sočasni najprej neinteres, nato ignoranca, na koncu blokada vsega uporabnega. S strani prav tistih, ki so nameščeni in plačani (nikakor poklicani, kot o sebi mislijo, da so), da bi stvari tekle bolje. A stvari tečejo vedno slabše, niti ne tečejo več. Stvari kot drobci vsega družbeno-ekonomskega pa političnega (sebe povzdigujočega) današnjega vsakdana. Danes se ve, da so ignoranca, blokade, posledica namernega opravljanja, žaljenja, ščuvanja. Vse troje je posledica privleka zatohlih zmrdovanj, opravljanj, kompleksov, zamer spod šare neprebavljene zgodovine.

Ustvarjanje sovraštva, nalivanje arogance, namen je delitev in razcep. Družbena dekoncentracija, blindirane malverzacije, vrhunska korupcija.

Ko so premočno polarizirani kje drugje, jih rešuje kritična masa lastne populacije. Izvolijo tretje (ali naslednje), ki rešujejo družbeno zagato. Pod Triglavom pa tretjih enostavno (skoraj) več ni.

Pod Triglavom sedanji politični sestav (nikakršna elita) ne bo rešil ničesar. Od tistih, ki nas zabavajo (bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno) sedaj ter onih, ki se bodo na novo ponudili iz bližnje preteklosti, ne bo varno izbirati.

Rešitev tiči v nekaj deset vendarle končnih, izobraženih, nekompromitiranih, povezljivih posameznikih, ki jih za začetek vodi triumvirat, npr. dr. Kraljič, dr. Mencinger, dr. Pirnat, skratka kolektiv vrhunske pameti. Značilnost dobro izobraženih ter razgledanih je tudi večji socialni čut ter veliko manjša potreba po lastnem pohlepnem bogatenju ali korupciji.

Iz te misli prihaja predlog za Nacionalni svet za kulturo (nsk.mk@gov.si), da v novem parlamentu ne bo nikogar, ki bo zmogel le srednješolsko (čeprav pristno) spričevalo.

Malo za šalo, triumvirat (ali z go. Spomenko multivirat) bi bil prav sodoben, saj smo počasi 2000 let za časom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.